Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2016

FAQ...Αχ γιατρέ μου η ορχιδέα μου είναι άρρωστη. Τι κάνω;


Οι ορχιδέες, γενικά δεν θεωρούνται ευπαθή φυτά, σε σχέση τουλάχιστον με αυτά του ζουν στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι απρόσβλητες από έντομα ή παθογόνους μύκητες που αναπτύσσονται κυρίως σε φύλλα και ρίζες λόγω κακού αερισμού και συνθήκες υψηλής υγρασίας. Η καταπολέμηση των εντομών και των ασθενειών είναι γενικά μια πολύ δύσκολη υπόθεση ακόμη και για τους έμπειρους καλλιεργητές.
Για αυτό η πρόληψη είναι σημαντική και αυτή ξεκινά από την αγορά υγιέστατων φυτών. Όταν επιλέγετε μια ορχιδέα μην κοιτάτε τα όμορφα λουλούδια της αλλά φύλλα και ρίζες. Υδαρή στίγματαμαύρεςκαφέ ή κίτρινες κηλίδες ακόμη και στα άνθη, μούχλα ή εμφανή παρουσία εντόμων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Από τη στιγμή που ένα υγιές φυτό βρεθεί στο χώρο μας είναι σχετικά δύσκολο - και εφόσον διατηρείται μέσα στο σπίτι - να δεχθεί "επιθέσεις" από διάφορα έντομα όπως αφίδες, κάμπιες κτλ. Αν όμως ζει έξω πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να παρατηρούμε τα συμπτώματα καθώς οι περισσότεροι εχθροί της ορχιδέες δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Αλλοιώσεις στα φύλλα και στα άνθη, είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.


Οι μύκητες αναπτύσσονται κυρίως συνέπεια κακού αερισμού του ριζικού συστήματος, υπερβολικού ποτίσματος και υγρασίας. Αν ποτίζουμε με σύνεση (βλέπε σχετική ανάρτηση), φροντίζουμε να έχουμε τα φυτό μας σε κασπώ και γλάστρα που δεν εγκλωβίζουν την υγρασία (βλέπε σχετική ανάρτηση), πραγματικά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αν πάλι έχουμε κάποιες ενδείξεις, η άμεση καταπολέμηση του προβλήματος με φυσικούς τρόπους είναι η καλύτερη.


Δύο είναι τα  φυσικά όπλα μας σε τέτοιες περιπτώσεις. Το οξυζενέ 3% και η κανέλα, καθώς δημιουργούν ένα εχθρικό προς τους παθογόνους μύκητες περιβάλλον. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου - οξυζενέ - πνίγει τους μύκητες του ριζικού συστήματος ενώ είναι ασφαλές και για ψεκασμό στα φύλλα. Η κανέλα λειτουργεί με πολύ διαφορετικό τρόπο καθώς στην ουσία στεγνώνει το σημείο που θα πέσει οπότε δεν μπορούν να αναπτυχθούν παθογόνοι οργανισμοί. Προσοχή όμως, μπορεί να κάψει μαζί με τους μύκητες και το φυτό σας αν μεγάλη ποσότητα έρθει σε επαφή κυριώς με τα πιο ευαίσθητα και τρυφερά μέρη του. Εφαρμόζουμε πάντα ελάχιστη ποσότητα ταμποναριστά με βαμβάκι ή μπατονέτα κυρίως σε κομμένα φύλλα, ανθοφόρους ή και ρίζες ειδκά αν θέλουμε να σταματίσουμε το σάπισμα.


Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε ότι αν ένα φυτό "αρρωστήσει" τότε κινδυνεύουν άμεσα και τα υπόλοιπα καθώς τα έντομα ταξιδεύουν ενώ οι μύκητες μεταφέρονται από τα σταγονίδια του νερού. Απομονώστε το άρρωστο φυτό από τα υπόλοιπα, αποστειρώστε ψαλίδια ή κλαδευτήρια πριν από κάθε χρήση και αποφύγετε τη διασπορά των σταγονιδίων του νερού μέσω των ψεκασμών ή τη κοινή χρήση των κασπώ ή ακόμη χειρότερα νερού μέσω ομαδικού ποτίσματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου