Σάββατο, Ιουλίου 17, 2021

Τα Ναι και τα Όχι την περίοδο του καύσωνα

Μπορεί να θεωρείτε ότι ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή για τα φυτά σας όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη και ανθοφορία σε συνδυασμό με την εμφάνιση ασθενειών και σοβαρών εντομολογικών προσβολών. 

Όταν επικρατούν θερμοκρασίες πάνω από τους 30o C βαθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παρατηρείσετε περιορισμό της ανάπτυξης των φυτών, κιτρίνισμα και ξηράνσεις στα φύλλα τους καθώς και κακής ποιότητας ανθοφορία. Τέλος ο συνδιασμός υψηλών θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικής ξηρασίας ευνοεί την εμφάνιση του τετράνυχου ενώ ο συνδιασμός υψηλών θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικής υγρασίας ευνοεί τις μυκητολογικές προσβολές.

 Για να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες του καλοκαιριού στα φυτά μας δεν τα αφήνουμε να διψάνε καθόλου. Ποτίζουμε είτε νωρίς το πρωί είτε λίγο πριν τη Δύση του ηλίου. Αν έχετε αυτόματο πότισμα ρυθμίστε το να ποτίζει δυο φορές την ημέρα από λίγα λεπτά τις αντίστοιχες ώρες.

Υιοθετείστε την πρακτική της διαβροχής των φύλλων τις βραδινές ώρες ειδικά αν η συλλογή σας αποτελείται από κρυόφιλα φυτά όπως γαρδένιες και καμέλιες. Ξεχάστε το μύθο ότι οι αλλαγές θέσης δεν αρέσουν στα φυτά. Όσα δεν είναι ανθεκτικά στη ζέστη πρέπει να μεταφέρονται σε δροσερό και σκιερό μέρος. 

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού διακόπτουμε τη λίπανση με χημικά λιπάσματα. Επιλέξτε προϊόντα  που βοηθούν τα φυτά σας να αντέξουν στη ζέστη όπως σκευάσματα από φύκια, χούμο και ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Τέλος ξεχάστε τους ψεκασμούς με εντομοκτόνα - μυκητοκτόνα χημικά, βιολογικά ή αυτοσχέδια. 

Aν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου