Παρασκευή, Δεκεμβρίου 28, 2018

FAQ...Τα φύλλα της ορχιδέας μου έγιναν μωβ, υπάρχει πρόβλημα;

Νομίζω ότι έχω να γράψω πάρα πολύ καιρό άρθρο αμιγώς θεματικό για τις ορχιδέες. Λοιπόν με αφορμή πάντα τις δικές σας ερωτήσεις ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το χρωματισμό των φύλλων της ορχιδέας Phalaenopsis. Πολλές φορές μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα φύλλα έχουν ένα έντονο μωβ χρώμα γεγονός που θα προκαλέσει ανησυχία σε κάθε αρχάριο καλλιεργητή.


Το καλό σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση που αφορά κυρίως ορχιδέες που έχουν άνθη σε αποχρώσεις του μωβ. Στα φυτά αυτά ανθοφόροι βλαστοί και ρίζες είναι συγκριτικά πιο σκούροι από φυτά χωρίς το μωβ στη χρωματική διάταξη του άνθους τους.



Το κακό σενάριο που εξηγεί την παρουσία σκουρόχρωμων κηλίδων στην επιφάνεια των φύλλων αφορά σοβαρές μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές ή σε κάποιες περιπτώσεις εγκαύματα. Αν δεν είστε έμπειροι μπορείτε πολύ εύκολα να διακρίνετε περί τίνος πρόκειται. Ο μη φυσιολογικός χρωματικός της επιφάνειας των φύλλων συνοδεύεται και από την διαφοροποίηση της υφής τους ή ακόμη χειρότερα την παρουσία μελιτώματος, κολλώδες δηλαδή εκκρίσεις των φύλλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται άμεσα εφαρμογή μυκητοκτόνων ή εντομοκτόνων κατά περίπτωση.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου