Σάββατο, Οκτωβρίου 20, 2018

Τα λουλούδια που θα φέρουν στο μπαλκόνι μας την άνοιξη μέσα στο φθινόπωρο.

Όσο και αν μπορεί να σας φανεί παράδοξο, πάντα περιμένω με ανυπομονησία το φθινόπωρο για να γεμίσω χρώματα την αυλή μου. Τα ανθοφόρα φθινοπωρινής άνθησης με ξετρελαίνουν για ένα και μοναδικό λόγο. Δεν απαιτούν τόση φροντίδα και κόπο όσο τα φυτά το καλοκαίρι. Ελάχιστο νερό, ελάχιστη ως και καθόλου, σε κάποιες περιπτώσεις, λίπανση. Ιδού λοιπόν η λίστα σας ώστε το μπαλκόνι μας να  ξαναπάρει χρώμα.


Δεν νοείται φθινόπωρο και χειμώνας χωρίς ούτε ένα Κυκλάμινο στο χώρο μας. Αυτό που μου αρέσει σε αυτά τα φυτά είναι η παρατεταμένη και συνεχόμενη ανθοφορία τους, από το φθινόπωρο μέχρι και τις αρχές της άνοιξης. Βασική τους δυσκολία το πότισμα. Το κυκλάμινο δεν θέλει ούτε να είναι υπερβολικά υγρό γιατί θα σαπίσει ο βολβός, αλλά ούτε και να στεγνώνει γιατί μεταμορφώνεται σε μαραμένο πύργο μέσα σε λίγα λεπτά. Καλή αποστράγγιση και πότισμα με μέτρο. Αν παρόλα αυτά ένα πρωί βρείτε τα κυκλάμινά σας μαραμένα βαπτίστε τα σε ένα κουβά με νερό για αρκετή ώρα και να είστε σίγουρες ότι μετά από λίγες ώρες θα αναστηθούν. 


Για τους δυτικοευρωπαίους φίλους μας η Καλούνα (Calluna) και η Έρικα (Erica) είναι δύο φυτά που λέγεται ότι φέρνουν το ζεστό φως του ήλιου μέσα στο φθινόπωρο. Το λευκό και όλες οι αποχρώσεις του ροζ κυριαρχούν στις περισσότερες ποικιλίες των φουντωτών αυτών θάμνων μου μοιάζουν με χρωματιστά στάχυα ολάνθιστα μέσα στο φθινόπωρο. Όποια από τις δύο και αν διαλέξετε δώστε της ήλιο και λίγο νερό και αυτό είναι όλο. Θα δώσει ιδιαίτερο χρώμα στο μπαλκόνι σας. Αντέχουν στους - 20. Προσωπικά τις λατρεύω γιατί δεν χάνουν ούτε μια μέρα το χρώμα τους. 


Μπορεί να μην τρώγονται αλλά σίγουρα δεν χορταίνονται. Ο λόγος για τα Καλλωπιστικά Λάχανα. Κυκλοφορούν σε διάφορες ποικιλίες και χρώματα ροζ, μωβ, μπεζ, λευκά και φυσικά πράσινα. Πρόκειται για ένα φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα που θα στολίσει τον κήπο ή το μπαλκόνι σας όλο το χειμώνα. Όσο θα πέφτουν οι θερμοκρασίες τόσο θα μελανιάζουν από το κρύο και θα γίνονται πιο εντυπωσιακά. Ακόμη και αν τα βρει το χιόνι δεν έχετε παρά να τα τινάξετε. Μπορείτε να τα φυτέψετε μεμονωμένα ή πολλά μαζί ή σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα ανθοφόρα. Την άνοιξη, εκεί που θα νομίζετε ότι το φυτό πεθαίνει, θα σας χαρίσει λίγο πριν σας αποχαιρετήσει υπέροχα κίτρινα άνθη. 


Τέλος, αυτή την εποχή δεν νοείται μπαλκόνι ή κήπος χωρίς Χρυσάνθεμα. Οι παραγωγοί τα έχουν καταφέρει τόσο καλά που στην αγορά υπάρχουν ποικιλίες και χρώματα για κάθε γούστο και για κάθε χώρο. Από κει και πέρα η επιλογή είναι δική σας αρκεί να είναι η σωστή και να συνοδεύεται από κατάλληλη φροντίδα (διαβάστε σχετικά εδώ).


Για να χαρείτε τη φθινοπωρινή χρωματική πανδαισία βάλτε τα νέα σας φυτά κοντά σε παράθυρα ή πάνω στα έπιπλα της βεράντας για να είναι τα λουλούδια τους ορατά μέσα από το σπίτι. Δημιουργείστε συνθέσεις από δυο ή τρία διαφορετικά ή όμοια είδη χωρίς να τα μεταφυτεύσετε. Απλά τοποθετήστε τα όλα μαζί μέσα σε ψάθινα πανέρια ή όπου αλλού σας οδηγήσει η φαντασία σας.





Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου