Παρασκευή, Απριλίου 27, 2018

Αγοράζοντας φυτά από ανθοκομικές εκθέσεις. Τι πρέπει να προσέξουμε.



Οι ανθοκομικές εκθέσεις είναι ένας τοπικός θεσμός που η ιστορία του πάει πίσω πάνω από μισό αιώνα. Μια μοναδική ευκαιρία για την Κυριακάτικη ή την απογευματινή ανοιξιάτικη βόλτα μας. Είτε αγοράσουμε λουλούδια είτε όχι, η εικόνα τους από μόνη της είναι αρκετή για να δώσει ένα χαρούμενο τόνο και να διώξει τα άγχη της καθημερινότητας.


Το μεγάλο πλεονέκτημα της έκθεσης είναι ότι στο χώρο της μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία από φυτά σε ανταγωνιστικές τιμές. Ακόμη και αν έχετε αναπτύξει μια σχέση καλού πελάτη με το φυτώριο της περιοχής σας, σε μια έκθεση θα βρείτε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία καθώς συμμετέχουν μεγάλοι παραγωγοί ή εισαγωγείς φυτών. Αυτό είναι δυστυχώς κάτι που δεν μπορεί ν' ανταγωνιστεί το τοπικό σας φυτώριο ή κέντρο κήπου. Από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος, για εμάς τους περιστασιακούς πελάτες της έκθεσης, να πέσουμε στην παγίδα να αγοράσουμε είτε φυτά ακατάλληλα για το χώρο μας, είτε κακής ποιότητας.



Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε όταν αγοράζουμε φυτά από ανθοκομικές εκθέσεις;
  • Μην παρασυρθείτε από τις μυρωδιές και τα χρώματα. Πριν αγοράσετε κάτι σκεφτείτε αν είναι κατάλληλο για το χώρο σας ή αν έχετε το χρόνο να το φροντίσετε.
  • Προτιμήστε περίπτερα που φέρνουν οικογένειες φυτών (πχ κάκτους, παχύφυτα, ορχιδέες, εποχικά, αρωματικά κτλ) και όχι λίγα από όλα. Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές είναι ειδικευμένοι στο είδος και όχι περιστασιακοί πωλητές, χωρίς βεβαία αυτό να σημαίνει ότι ξέρουν τα πάντα για τα φυτά που εμπορεύονται.
  • Μην αγοράζετε μικρά σε ηλικία φυτά. Μπορεί να είναι πιο φτηνά όμως είναι και πιο ευαίσθητα. Μπορεί να μην αντέξουν ούτε στη ζέστη αλλά ούτε και στο κρύο.
  • Σε ότι αφορά τα ανθοφόρα, προτιμήστε φυτά με πολλά και ώριμα μπουμπούκια για να χαρείτε τα άνθη τους περισσότερο.
  • Επιλέξτε φαινομενικά υγιή φυτά με απουσία εντόμων και κίτρινων φύλλων.
  • Τέλος φιλική συμβουλή, μόλις τα φέρετε στο σπίτι σας, μην σπεύσετε να τα μεταφυτεύσετε αν δεν είναι ανάγκη - αφήστε αυτή τη δουλειά για το φθινόπωρο ή την επόμενη χρονιά - και μην βάλετε λίπασμα καθώς τα περισσότερα είναι πολύ καλά ταϊσμένα από τους παραγωγούς. Τοποθετείστε τα απλά σε όμορφα διακοσμητικά κασπώ. 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Mπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου