Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2017

Πείτε μου πόσα φύλλα έχει να σας πω αν θα ανθίσει.

Καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στην καρδιά του φθινοπώρου όλοι εμείς που καλλιεργούμε ορχιδέες και ιδιαίτερα όσοι έχουμε Phalaenopsis αρχίζουμε να ψάχνουμε ανάμεσα στα φύλλα μπας και δούμε να κάνει την εμφάνιση του ο πολυπόθητος ανθοφόρος. Πριν όμως αρχίσετε το ψαχούλεμα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν το φυτό σας δεν έχει βγάλει τουλάχιστον ένα καινούριο φύλλο μετά το πέρας της προηγούμενης ανθοφορίας, ανθοφόρο μην περιμένετε.


Αν δεν είστε πάλι σίγουροι απλά ξεκινήστε το μέτρημα των φύλλων μετρώντας από την κορυφή του φυτού προς τη βάση. Οι ανθοφόροι εμφανίζονται πάντα στη μασχάλη μεταξύ δεύτερου και τρίτου φύλλου (αν υπάρχει). Αν πέσετε πάνω στον παλιό ανθοφόρο αλλάξτε πλευρά και μετρήστε από την άλλη με την ελπίδα να έχετε καλύτερη τύχη.


Στην περίπτωση που η ορχιδέα δεν έχει βγάλει τα απαιτούμενα νέα φύλλα - κάτι που μπορεί να συμβεί σε ορχιδέες που αγοράστηκαν και απάνθισαν μέσα στο καλοκαίρι - η μόνη πιθανότητα να σας δώσει νέα άνθη είναι πάνω στον παλιό ανθοφόρο με την προϋπόθεση ότι αυτός έχει παραμείνει χλωρός. Διαφορετικά πάμε για του χρόνου. Μέχρι τότε υπομονή. 


Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που τα φυτά έχουν το απαιτούμενο αριθμό φύλλων αλλά άνθη δεν δίνουν.  Οι λόγοι... θέμα μελλοντικής ανάρτησης.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου