Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2017

Κρατήστε την αίσθηση και το άρωμα του καλοκαιριού μ' έναν χειμωνιάτικο βασιλικό.


Από τα πρώτα φυτά που παίρνουν πάντα πόδι μετά τις διακοπές μου είναι ο βασιλικός. Όσο και αν με τρελαίνει το άρωμά του άλλο τόσο δεν αντέχω την καθημερινή απαίτησή του σε νερό. Και εκεί που πασχίζεις να τον διατηρήσεις ζωντανό μέσα στον καύσωνα έρχεται αναπόφευκτα η στιγμή που ξεραίνετε εντελώς. Έλα όμως που ο βασιλικός είναι συνυφασμένος με το ελληνικό καλοκαίρι που δεν θέλεις με τίποτα να φύγει. Στην προσπάθειά μου λοιπόν να κρατήσω την αίσθηση και τα αρώματα του καλοκαιριού στο χώρο μου είπα να πρωτοτυπήσω με οξύμωρο τρόπο βάζοντας στη νέα φθινοπωρινή φυτόσυλλογή μου έναν χειμωνιάτικο βασιλικό.


Ο χειμωνιάτικος ή αλλιώς αγιορείρικος βασιλικός είναι μια ποικιλία μου που όχι μόνο αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα άλλα μπορεί με κατάλληλη φροντίδα, να ζήσει αρκετά χρόνια σε αντίθεση με τα μονοετή αδέλφια του. Μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακός στην όψη όσο η μπάλα του σγουρού βασιλικού αλλά σίγουρα είναι πιο ανθεκτικός.


Όπως όλες οι υπόλοιπες ποικιλίες, έτσι και ο χειμωνιάτικος βασιλικός θέλει τώρα το φθινόπωρο ημισκιερές θέσεις. Όμως τους κρύους μήνες του χειμώνα θα πρέπει να μεταφερθεί σε ηλιόλουστη θέση προστατευμένη από το βοριά και την παγωνιά. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μην παραλείπετε το κορφολόγημα για να διατηρήσει το σχήμα  του και να παραμείνει φουντωτός.


Χωρίς να θέλω να μπω στα χωράφια της μαγειρικής, μερικά φυλλαράκια βασιλικού πάνε τέλεια με τα περισσότερα φρέσκα ή μαγειρεμένα φαγητά και φυσικά αποτελεί τη βάση για την αγαπημένη όλων σάλτα pesto!

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου