Τρίτη, Ιουνίου 27, 2017

Οδηγός επιβίωσης από τον καύσωνα!

Η επιλογή μέτρων προστασίας των φυτών μας τόσο στον καύσωνα όσο και στο κρύο προϋποθέτει να γνωρίζουμε τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου που ζουν. Θερμόμετρο και υγρασιόμετρο λοιπόν οι βασικοί μας σύμμαχοι. Το ζητούμενο είναι να μειώσουμε τη θερμοκρασία και να αυξήσουμε την υγρασία. Προσοχή όμως, αυξημένες θερμοκρασίες δεν συνδέονται πάντα από χαμηλή υγρασία. Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο.


Για τα φυτά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι η μείωση της θερμοκρασίας επιτυγχάνεται με κλιματισμό ή με ανεμιστήρα. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μη χτυπά το aircondition απευθείας πάνω στα φυτά μας. Το ίδιο ισχύει και για τους στατικούς ανεμιστήρες, αν και εδώ η ζημιά θα είναι μικρότερη. Ελλείψει αυτών, μεταφέρετε τις ορχιδέες σας σε δροσερό και καλά αεριζόμενο χώρο, έστω και αν αυτός είναι μια σκοτεινή γωνιά. Δεν τις βλάπτει αφού θα είναι για λίγες μόνο μέρες. Επίσης να θυμάστε ότι η ζέστη ανεβαίνει προς τα πάνω, άρα όσο πιο χαμηλά βρίσκονται τα φυτά σας τόσο πιο δροσιά θα έχουν. Τέλος εκμεταλλευτείτε τα κρύα οικοδομικά υλικά του σπιτιού. Μάρμαρα και πλακάκια ιδανικά για να τις φιλοξενήσουν για λίγο καιρό. 


Για όσες ορχιδέες βρίσκονται έξω και δεν μπορούν να μεταφερθούν προσωρινά μέσα οι επιλογές μας έχουν ως εξής:
Μεταφορά σε απόλυτα σκιερό μέρος κατά προτίμηση βορινού ή ανατολικού προσανατολισμού. Αν είστε αρκετά προνοητικοί σίγουρα θα έχετε εντοπίσει στο χώρο σας τα μέρη εκείνα που δεν τα βλέπει ο ήλιος. Η σκιά μεγαλύτερων φυτών είναι ιδανική. Κοντά στη γη και κρυμμένες ανάμεσα στα φυλλώματα μεγαλύτερων φυτών οι ορχιδέες μας θα βρουν εξαιρετικό καταφύγιο τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Τέλος ένα κατάβρεγμα του μπαλκονιού ή της αυλής πρωί και απόγευμα σίγουρα βοηθάει στο να έχουμε μεγαλύτερα επίπεδα δροσιάς στις περιπτώσεις εκείνες που ο καύσωνας δεν συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα υγρασίας. 



Σε ότι αφορά τώρα την αύξηση της υγρασίας αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Διαφυλλικοί ψεκασμοί  δύο φορές την ημέρα πρωί και απόγευμα. Αν έχετε λίγα φυτά ο δροσισμός των φύλλων κάτω από την βρύση σίγουρα θα τονώσει της ορχιδέες μας. Εναλλακτικά μαζέψτε τις όλες μαζί και τοποθετήστε τις πάνω σε ένα δίσκο ή μια λεκάνη με βότσαλα και νερό χωρίς όμως το επίπεδο του νερού να ακουμπά τη γλάστρα. Καθώς το νερό θα εξατμίζεται λόγω της ζέστης η υγρασία θα αυξάνεται. Προσοχή όμως γιατί υπερβολική υγρασία σημαίνει δύο πράγματα. Μύκητες και τετράνυχο.


Last but not least
  • Απομακρύνεται τις ορχιδέες από το άμεσο ηλιακό φως.
  • Φυτά που φέρουν ανθοφόρους ή είναι ανθισμένα ή ταλαιπωρημένα και ασθενή πρέπει να μεταφερθούν οπωσδήποτε σε δροσερό χώρο. 
  • Φροντίστε τις ημέρες του καύσωνα να είναι καλά ποτισμένες και φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος για λίπανση.
  • Τέλος αν το μέσα έξω δεν σας δημιουργεί προβλήματα επιλέξτε την αυλή ή το μπαλκόνι για να βγάλουν τη νύχτα αν οι θερμοκρασίες εκεί είναι χαμηλότερες από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σας. 
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Mπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου