Σάββατο, Απριλίου 22, 2017

Διαφυλλικοί ψεκασμοί.



Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί (ψέκασμα των φύλλων) είναι μια πρακτική που λατρεύουν τα φυτά μας και οι ορχιδέες δεν αποτελούν εξαίρεση. Καθώς ο υδράργυρος θα ανεβαίνει, τα ποσοστά υγρασία θα μειώνονται αλλά και τα επίπεδα σκόνης θα αυξάνονται σημαντικά, θα σας πρότεινα να βάλετε τους ψεκασμούς στο υποχρεωτικό σας πρόγραμμα.
Εγώ χρησιμοποιώ πάντα απιονισμένο νερό που προμηθεύομαι από supermaket ή πολυκαταστήματα. Κοστίζει περίπου 1 euro το πεντόλιτρο. Το πλεονέκτημά του είναι ότι το νερό είναι καθαρό από άλατα, χλώριο και άλλα άχρηστα ή βλαβερά στοιχεία για τα φυτά μας. Λίγο ξύδι μέσα στο νερό, ειδικά αν χρησιμοποιείτε βρύσης, θα σπάσει τα άλατα, θα προσφέρει μικρή προστασία από ενοχλητικά έντομα και θα δώσει γυαλάδα στις ορχιδέες μας.


Την άνοιξη μια καλή πρακτική είναι το ψέκασμα μια με δύο φορές την εβδομάδα. Ψεκάζουμε τα φύλλα της ορχιδέας μας, προσεκτικά ώστε μην πέσει νερό στο κέντρο της, αλλά και το υπόστρωμά της που θα αρχίσει σιγά σιγά να στεγνώνει στην επιφάνεια του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσετε το πότισμα. Μάλλον το αντίθετο. Μέχρι να πιάσει η ζέστη για τα καλά οι ψεκασμοί θα βοηθήσουν την ορχιδέα σας να παραμένει ικανοποιητικά νοτισμένη ποτίζοντας πιο αραιά.
Εκτός από το γεγονός ότι οι διαφυλλικοί ψεκασμοί βοηθούν στο να κρατάμε την υγρασία στο επιθυμητό για το φυτό επίπεδο, είναι πάρα πολύ χρήσιμοι σε φυτά με αδύναμο ριζικό σύστημα καθώς αυτά τρέφονται κατά αποκλειστικότητα από τα φύλλα τους και τις εναέριες ρίζες, αν υπάρχουν.
Ψεκάζετε συνήθως νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα και ποτέ φυτά που είναι απευθείας εκτεθειμένα στον ήλιο. Μην το παρακάνετε όμως με τους ψεκασμούς γιατί η υπερβολική υγρασία ευνοεί τους μύκητες.
Αν ψεκάζετε με σύνεση οι ορχιδέες σας θα χαρούν την καλλυντική περιποίηση!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου