Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2016

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΙΠΑΣΜΑ. Βασικές διατροφικές οδηγίες για μια ορχιδέα Phalaenopsis



Η χρήση λιπασμάτων είναι μια δύσκολη υπόθεση κυρίως για αρχάριους καλλιεργητές. Ένα κεφάλαιο (δείτε εδώ προηγούμενη ανάρτηση) που δεν έχει τέλος. Όλα όμως μπορούν να γίνουν εύκολα αν ξεκινήσουμε με μικρά βήματα και βασικές γνώσεις γύρω από τα φυτά ακολουθώντας μια σειρά από κανόνες. 

Βασικός κανόνας. Δεν λιπαίνουμε ΠΟΤΕ ένα απολύτως στεγνό φυτό
Ο λόγος είναι πολύ απλός. Τα λιπάσματα περιέχουν στοιχεία που απορροφούν την υγρασία από τα φύλλα και τις ρίζες των φυτών με αποτέλεσμα να τα αφυδατώνουν. Να τα "καίνε" όπως συχνά λέγεται. Πριν από κάθε λίπανση λοιπόν, ποτίστε ελαφρά ανάλογα με το είδος του υποστρώματος  (βλέπε εδώ σχετική ανάρτηση) και μετά ακολουθείστε τη συνηθισμένη διαδικασία ποτίσματος με νερό που περιέχει διαλυμένο το λίπασμα της επιλογής σας.




Κάνουμε χρήση του λιπάσματος ακολουθώντας ΠΙΣΤΑ τις οδηγίες που αναγράφονται στο προϊόν της επιλογής σας. 
Τα περισσότερα λιπάσματα συστήνουν επανάληψη κάθε δέκα ή δεκαπέντε ημέρες. Φροντίστε ανάμεσα στις εφαρμογές να ξεπλένετε καλά το υπόστρωμα αφήνοντας για λίγη ώρα το τρεχούμενο νερό να απομακρύνει τα υπολείμματα λιπάσματος. Κυρίως τα άλατα.

Ενημερωθείτε για τον κύκλο ανάπτυξης όχι μόνο της ορχιδέας σας αλλά και κάθε φυτού.
Στη Phalaenopsis η εμφάνιση της ανθοφορίας ξεκινά με τα πρώτα κρύα. Από τη στιγμή που θα σκάσει ο πρώτος ανθοφόρος μέχρι και που θα πέσει το τελευταίο λουλούδι θα περάσουν αρκετοί μήνες. Την περίοδο αυτή και λίγο πιο πρίν το φυτό σας έχει ανάγκη από λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο (P) και κάλλιο (Κ). Μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία κάπου στα τέλη της άνοιξης αρχές του καλοκαιριού η Phalaenopsis αρχίζει να αναπτύσσει νέα φύλλα και ρίζες. Την περίοδο αυτή έχει ανάγκη από λίπασμα πλούσιο σε άζωτο (Ν). Για έναν αρχάριο καλλιεργητή η λύση είναι η χρήση ενός ισορροπημένου λιπάσματος (δηλαδή λίπασμα που περιέχει NPK σε ίση ποσότητα). 




Tip  Λίπανση τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα περισσότερα λιπάσματα αναγράφουν τη διακοπή της χρήση τους το καλοκαίρι. Αυτό είναι σωστό προκειμένου να μην τα κάψουμε για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Επειδή όμως το καλοκαίρι τα φυτά μας είναι σε περίοδο ανάπτυξης άρα έχουν αυξημένες "διατροφικές" ανάγκες, τις οποίες εν μέρη καλύπτει το συχνότερο πότισμα, καλό είναι να συνεχίζουμε τη λίπανση μειώνοντας τη δόση τουλάχιστο στο μισό. Την εποχή αυτή φροντίζετε να λιπαίνετε σε πολύ καλά νοτισμένο υπόστρωμα και όχι σε ώρες  και ημέρες μεγάλης ζέστης και ηλιοφάνειας. Όπως και εμείς έτσι και αυτά αφυδατώνονται και καίγονται. Προσοχή λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου