Σάββατο, Αυγούστου 27, 2016

Το άνθος του θανάτου!


Πανέμορφη ορχιδέα δεν βρίσκετε; Την βρήκα στο Praktiker πρίν δυο χρόνια. Ήταν σχετικά φτηνή, κάτω από 10 ευρώ και στην πορεία ανακάλυψα ότι ήταν και αρωματική. Είχε όμως μια λίγο περίεργη εικόνα. Κυρίως φύλλα ασύμμετρα σε μέγεθος, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, αλλά δεν έδωσα σημασία. Είχε, εκτός από το άρωμά της, υγιέστατες ρίζες και δύο ανθοφόρους βλαστούς γεμάτους άνθη και μπουμπούκια. Έμεινε ανθισμένη από τις αρχές Απριλίου μέχρι και τις πρώτες ζέστες του Ιουλίου. Όχι άσχημα για ένα φυτό τόσο οικονομικό.


Εκείνο που δεν είχα παρατηρήσει, γιατί φυσικά δεν γνώριζα, ήταν ένας παλιός ξερός ανθοφόρος στο κέντρο της ορχιδέας. Οι ανθοφόροι ξεπετιούνται πάντα από τα πλάγια του βλαστού και όχι μέσα από τα φύλλα της.
Και επειδή όπως λένε αν δεν πάθεις δεν μαθαίνεις, τώρα ξέρω ότι αυτός ο ξεραμένος ανθοφόρος είναι τερματικός. Από την στιγμή που μια ορχιδέα βγάλει ανθοφόρο στο κέντρο ανάμεσα στα φύλλα, έχει τερματίσει και την ανάπτυξή της. Κάθε ανυποψίαστος αγοραστής θα περίμενε αδίκως να δει άνθη τον επόμενο χειμώνα. Και φυσικά θα μείνει με την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ορχιδέες είναι δύσκολα φυτά. Όλα αυτά βέβαια γιατί κάποιοι έβαλαν στο ράφι ένα φυτό ακατάλληλο προς πώληση.



Μια ορχιδέα όμως που ολοκλήρωσε τον κύκλο της φροντίζει για την αναπαραγωγή της. Έτσι τον τερματικό βλαστό ακολουθεί ένα Keiki (ένα παράφυτο). Keiki στα χαβανέζικα σημαίνει μωρό και έχει υιοθετηθεί άτυπα ως αναφορά στα συγκεκριμένα παράφυτα. Έτσι αν όλα πάνε καλά μετά από κάποια χρόνια το παράφυτο θα είναι αρκετά ώριμο να αποκολληθεί από το μητρικό φυτό και κάποια στιγμή να δώσει δικά του άνθη. 

                              
'Ολα αυτά βέβαια είναι η θεωρία γιατί η φύση πάντα έχει τον τελευταίο λόγο. Πάμε να δούμε καρέ καρέ την πορεία ενός εξαιρετικού φυτού. Την επόμενη χρονιά έβγαλε ολοκαίνουρια φύλλα μέσα από την καρδιά της, εκεί που ήταν καρφωμένος ο τερματικός ανθοφόρος το χειμώνα που ακολούθησε άνθισε και πάλι. Η ανθοφορία της δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο η αρχική όμως το άρωμά της είναι θεσπέσιο ενώ τα άνθη είναι διαφορετικά από τα αρχικά σαν ένα άλλο φυτό να ξαναγεννήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου