Τρίτη, Ιανουαρίου 10, 2017

Οι ορχιδέες του κρύου.

Μπορεί στο μυαλό μας να έχουμε τις ορχιδέες ως τροπικά φυτά, όμως κάποιες από αυτές αντέχουν στο κρύο. Στην εγχώρια αγορά υπάρχουν γένη και είδη που εν προκειμένω το απαιτούν για να μας χαρίσουν άνθη.


Δενδρόβιο το Κομψό/Dendrobium Nobile και Κυμβίδιο/Cymbidium είναι δύο από τις πιο ανθεκτικές στο κρύο ορχιδέες. Η πρώτη μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι αντέχει σε πολύ χαμηλές, κάτω του μηδενός, θερμοκρασίες, αλλά μην το δοκιμάσετε κιόλας. Πέντε βαθμοί Κελσίου, σε μέρος προστατευμένο από ψυχρά ρεύματα, είναι μια ασφαλής θερμοκρασία για τα φυτά αυτά που δεν πρέπει να λείψουν από τη συλλογή μας. Συμπέρασμα, μπορούν να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας.


Ειδικά η Cymbidium αντέχει και στην καλοκαιρινή ζέστη με την προϋπόθεση ότι δεν θα το ψήνει ο ήλιος. Η ανθοφορία του συνήθως συμπίπτει με το διάβα του χειμώνα. Η ομορφιά και η ποικιλία των χρωμάτων του θα ανταμείψει την όποια αναμονή. Το Cymbidium είναι η μόνη ορχιδέα που καλλιεργείται στη χώρα μας. Στη Σάμο τα θερμοκήπια ορχιδέας του Μανόλη και Νίκου Γαρουφαλή τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα είναι εισαγωγής. To Dendrobium Nobile εισάγεται αποκλειστικά, κυρίως από μεγάλα φυτώρια της Ολλανδίας. Από τις δύο προτιμώ τη Cymbidium, καθώς όσο μεγαλώνει γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή ενώ οι ανθοφόροι της μπορεί να ξεπεράσουν και τους είκοσι σε ένα φυτό. Το θέαμα μοναδικό!


Τέλος αρκετά ανθεκτικές σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα Oncidium και ορχιδέες με την κοινή ονομασία Cambria. To βασικό τους μειονέκτημά όμως είναι ότι δεν αντέχουν καθόλου στη ζέστη. Είναι όμως στην πλειοψηφία τους αρωματικές αρχιδέες και πολύ καλή επιλογή για όσους κατοικούν στις πιο ψυχρές περιοχές της χώρας μας.


Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι αν αποκτήσετε μια από τις παραπάνω ορχιδέες μέσα στο χειμώνα, μην σπεύσετε να τις βγάλετε στο μπαλκόνι όσο είναι ανθισμένες. Θα τις τοποθετήσετε σε δροσερό χώρο μέσα στο σπίτι και θα πάρουν το δρόμο προς τα έξω γύρω στις αρχές τhς άνοιξης. Με αυτό τον τρόπο θα τους δώσετε το χρόνο να εγκλιματισθούν στο νέο τους περιβάλλον και να παραμείνουν πλέον εκεί.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου