Σάββατο, Νοεμβρίου 24, 2018

Μην πυροβολείτε τον ανθοπώλη.




Είμαι σίγουρη ότι οι ανθοπώλες ή οι επαγγελματίες του χώρου θα με συμπαθήσουν για αυτό μου το άρθρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που κατηγορούμε τους προμηθευτές φυτών για ότι κακό συμβεί στα φυτά μας μετά την απομάκρυνσή τους από το ταμείο. Πριν λοιπόν σπεύσετε να γκρινιάξετε ότι σας πούλησαν σκάρτο εμπόρευμα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι έχουμε να κάνουμε με ζωντανό εμπόρευμα και όχι μόνο.

Τα περισσότερα ανθοφόρα στρεσάρονται από τη δραματική αλλαγή στο περιβάλλον τους. Η πιο σύνηθες αντίδραση είναι να ρίξουν τα άνθη τους. Ο έμπορος δεν ευθύνεται για αυτό. Είναι ένα ρίσκο που εμπεριέχεται σε κάθε αγορά ανθοφόρου φυτού.

Αν παρατηρήσετε ότι το φυτό που αγοράσατε φέρει επάνω του έντομα ή άλλου τύπου παράσιτα θα πρέπει να ενημερώσετε τον προμηθευτή. Επειδή ο ίδιος αποτελεί παρά ένα απλό μεσάζοντα του αρχικού παραγωγού, καλό είναι να γνωρίζει ότι από εκεί που αγοράζει υπάρχει πρόβλημα.



Οι ασθένειες των φυτών δεν είναι κάτι άμεσα ορατό. Ένα άρρωστο ή προβληματικό φυτό θέλει αρκετό χρόνο για να εκδηλώσει συμπτώματα και να προκαλέσει την παρέμβασή μας. Σε κάθε περίπτωση ο ανθοπώλης δεν μπορεί να γνωρίζει. Θα σας φέρω το παράδειγμα μιας ορχιδέας που βρίσκεται σε διαδικασίας σήψη του κορμού της. Οι ρίζες της φαίνονται υπέροχες, τα άνθη εντυπωσιακά αλλά το φυτό κάποια στιγμή θα καταρρεύσει στα χέρια σας και σίγουρο ο έμπορος που σας την πούλησε δεν το ήξερε.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι επαγγελματίες του χώρου είναι άμοιροι ευθυνών. Οφείλουν να διαθέτουν φρέσκα φυτά και να διαχειρίζονται σωστά την προσφορά με τη ζήτηση ώστε να μην ξεμένει το εμπόρευμα στο ράφι περιμένοντας τον τυχαίο πελάτη για να το ξεφορτωθούν. Επιπλέον οφείλουν να επιλέξουν πολύ προσεκτικά τους παραγωγούς-προμηθευτές τους ώστε να διασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό άριστη ποιότητα φυτών.

Τέλος πριν σπεύσουμε να κατηγορήσουμε τους άλλους ας σκεφτούμε τα βασικά λάθη που κάνουμε και οδηγούν στην απώλεια των φυτών μας. Υπερβολικό πότισμα, άμεση μεταφύτευση και χρήση διακοσμητικών κασπώ χωρίς αερισμό και αποστράγγιση.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου