Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2018

Phalaenopsis Liodoro. Οδηγός φροντίδας


Όσοι από εμάς καλλιεργούμε ορχιδέες είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ακόμη και φυτά που ανήκουν στο ίδιο γένος π.χ.  Phalaenopsis, παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένο είδος ή υβρίδιο. Η Phalaenopsis Liodoro είναι ένα από τα πιο διάσημα υβρίδια. Ανήκει στο γένος Phalaenopsis με γονείς τη Phalaenopsis Deventeriana (υβρίδιο) και τη Phalaenopsis Violacea (είδος). 

Phalaenopsis Deventeriana


Phalaenopsis Violacea
H Liodoro διαφέρει αρκετά από μια κοινή NoΙd - Νο Identity - Phalaenopsis. Είναι αρωματικό φυτό μεσαίου μεγέθους με ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμα πράσινα φύλλα. Βγάζει πολλαπλούς ανθοφόρους αλλά με περιορισμένη ανθοφορία. Αντί δηλαδή να βγάλει έναν με πολλά άνθη μπορεί να σας δώσει μέχρι και τέσσερα κλαδιά που περιέχουν περίπου τέσσερα λουλούδια το καθένα. Το άνθος της είναι τριγωνικό με πολύ σκληρή κέρινη υφή, χαρακτηριστικό σε ορχιδέες με παρατεταμένη ανθοφορία. Οι ανθοφόροι εδώ δεν κόβονται αν δεν ξεραθούν εντελώς γιατί μπορεί να συνεχίσουν να μεγαλώνουν από την κορφή τους είτε να διακλαδιστούν. Σε αντίθεση με τις κοινές ορχιδέες, η Liodoro είναι υβρίδιο καλοκαιρινής ανθοφορίας, ανθίζει δηλαδή μετά τα μέσα της άνοιξης και αρέσκεται στο πολύ φως - όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο - για να σας δώσει πλούσια ανθοφορία. Ανθεκτική πολύ στη ζέστη,  μοσχοβολάει κυρίως τις ζεστές ώρες της ημέρας.


Tip: Αν αναζητήσετε στο διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες θα διαπιστώσετε ότι αναφέρετε συχνά με το όνομα Liodoro sweet memory. Υπάρχουν δύο υβρίδια η Phalaenopsis Liodoro και η Phalaenopsis Sweet Fragrance, αλλά ο ένας γονέας της Sweet Fragrance είναι κίτρινος με αποτέλεσμα το άνθος να έχει έντονο κίτρινο χρώμα στα τελειώματά του αντί για ροζ που έχει η Liodoro.


Tip: Όταν αγοράζουμε υβρίδια πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει περίπτωση κάποια από το χαρακτηριστικά των γονέων να μην έχουν περάσει στο παραγόμενο φυτό, π.χ. ένταση του αρώματος, χρώμα κτλ. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να αγοράζουμε φυτά από αξιόπιστους προμηθευτές είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού οι οποίοι προμηθεύονται με τη σειρά τους από φυτώρια που εξειδικεύονται στην παραγωγή συγκεκριμένων υβριδίων. Είναι όπως τα φρούτα, δεν είναι όλοι οι παραγωγοί το ίδιο καλοί. 


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.




Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Advertisement

2 σχόλια :

  1. Καλησπερα σας! Παρακαλω θα ηθελα,αν μπορειτε βεβαια, ναμου πειτε για μια liodoro, που πηρα πριν απο ενα μηνα περιπου απο την airplant,αν μπορω να την μεταφυτευσω, και αν το ποτισμα ειναι το ιδιο με τις αλλες. Μου αρεσει παρα πολυ και δεν θα ηθελα να κανω κατι λαθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, δεν είχα δει το σχόλιό σας. Η φροντίδα είναι ίδια με τις άλλες. Δεν χρειάζεται άμεση μεταφύτευση, ειδικά αυτή την εποχή. Απλά δεν κόβουμε τους ανθοφόρους αν δεν ξεραθούν. Πολλές φορές συνεχίζουν από την κορφή τους.

      Διαγραφή