Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018

FAQ... Γιατί δεν ανθίζουν οι ορχιδέες μου ενώ έχω βάλει λίπασμα ανθοφορίας;

Μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που έχει τις ρίζες της σε μια λανθασμένη παραδοχή που συνδέει την ανθοφορία με τη λίπανση. Υποθέτουμε δηλαδή ότι αν βάλουμε λίπασμα ανθοφορίας στις ορχιδέες, ή σε οποιοδήποτε φυτό, θα ανθίσει. Το λίπασμα ανθοφορίας το βάζουμε για να έχουμε καλύτερη ποιότητα στα άνθη αλλά δεν είναι αυτό που προκαλεί την ανθοφορία.


Η ανθοφορία συνδέεται με τις σωστές συνθήκες φωτισμού των φυτών και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους. Αν ένα φυτό - μια ορχιδέα στην προκειμένη περίπτωση - δεν ανθίζει για συνεχόμενα έτη θα πρέπει να αναζητήσουμε αλλού τα αίτια (διαβάστε σχετικά και εδώ).



Μπορεί απλά να μην είναι η ώρα της. Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε το βιολογικό κύκλο των φυτών μας με αποτέλεσμα να περιμένουμε αδίκως την πολυπόθητη ανθοφορία. Επιπλέον δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των φυτών εκείνων που ενώ τα αγοράζουμε ανθισμένα δεν είναι ηλικιακά ώριμα για επόμενη ανθοφορία. Αυτό κυρίως αφορά ορχιδέες που αναπτύσσουν βολβούς, όπως Cymbidium, Oncidium, Cambria, Miltoniopsis κτλ.


Φυτά ταλαιπωρημένα ή άρρωστα μπορεί να μην ανθίσουν - χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας - γιατί απλά αποθηκεύουν ενέργεια για να λύσουν άλλα ζωτικά για αυτά προβλήματα όπως μυκητολογικές ή εντομολογικές προσβολές.

Πολλές ορχιδέες μετά από μια πλούσια ή επαναλαμβανόμενη ανθοφορία τείνουν να ξεκουράζονται για κάποιο διάστημα μικρό ή μεγάλο. Η εμπειρία μού έμαθε ότι ορχιδέες με πολύ πλούσιες ανθοφορίες κατά την αγορά τους - με πολλούς ανθοφόρους και πάρα πολλά λουλούδια - δεν συνεχίζουν τα επόμενα χρόνια στο ίδιο μοτίβο αν δεν τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας σε συνδυασμό με ιδανικές για το φυτό συνθήκες. Όσο πιο πολύπλοκο είναι το υβρίδιο τόσο πιο δύσκολα τα πράγματα για τους επίδοξους καλλιεργητές.


Παρ΄ότι η Phalaenopsis ειδικά, θεωρείται ορχιδέα μεσαίων απαιτήσεων σε φως, θεωρώ ότι η συνταγή πολύ φως πάντα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για όλα τα ανθοφόρα φυτά. Σύμφωνα με τους γεωπόνους η μείωση των ωρών που εκτίθεται το φυτό στο φως απαιτείται την περίοδο πριν τον σχηματισμό των ανθοφόρων, δηλαδή φθινόπωρο - χειμώνα, σε συνδυασμό με την αύξηση της διαφοράς της θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα.


Τέλος και σας μιλώ εκ πείρας, υπάρχουν και κάτι ορχιδέες δύστροπες και τεμπέλες - κυρίως Phalaenopsis - που ότι και να κάνεις λουλούδια δεν βλέπεις. Αν έχουν εξαντλήσει τα όρια της υπομονή σας χαρίστε τις, μπορεί να τους αρέσει αλλού καλύτερα. Εναλλακτικά δοκιμάστε να τις σοκάρετε κυρίως στερώντας τους το νερό ή το φως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Επειδή νομίζουν ότι πεθαίνουν μπορεί να βγάλουν λουλούδια.



Last but not least, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη. Κάθε φυτό είναι διαφορετικό. Αν είμαστε τυχεροί και μπει σε τροχιά ανθοφορίας την επόμενη από την αγορά χρονιά, έχει καλώς. Διαφορετικά θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και παρατηρητικότητα για να βοηθήσουμε τις ορχιδέες μας να εγκλιματισθούν στο περιβάλλον μας και κάποια στιγμή αν αυτές το θελήσουν να δώσουν άνθη.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.


1 σχόλιο :

  1. Αναστασία Καλημέρα. Να σε ρωτήσω δύο από τις ορχιδέες μου ενώ είχαν ξεκινήσει να βγάζουν καινούργιο φύλλο δεν έβγαλαν ποτέ και μαραθηκε αυτό το καινούργιο που πήγαινε να βγάλει. Ξέρεις τι πήγε στραβά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή