Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018

Χρήσιμα για τα φυτά μας υλικά που θα πρέπει ν΄ αναζητήσουμε στις διακοπές.

Από παιδί τρελαινόμουν στις διακοπές να μαζεύω φυσικά υλικά και διάφορα σουβενίρ για να περάσω την ώρα μου αλλά και για να κρατήσω την ανάμνηση από τους καλοκαιρινούς μας προορισμούς. Σε βουνό και θάλασσα θα βρείτε πολλά χρηστικά υλικά  και μικροπράγματα για τα φυτά σας. Πάμε να δούμε λοιπόν τι περιέχει η βασική λίστα.
  • Τα κοχύλια είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφορικού ασβεστίου, σούπερ τροφή για ανθοφόρα και καρποφόρα φυτά. Μπορείτε να τα θρυμματίσετε και να τα ρίξετε στις γλάστρες. 
  • Τα μικρά βότσαλα είναι υλικό με πολλαπλές χρήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πάτο της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του νερού. Στον πάτο διάφανων δοχείων φύτευσης χωρίς τρύπες αποστράγγισης. Ως διακοσμητικό υλικό για την επιφάνεια της γλάστρας ή των παρτεριών, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την εκτίναξη του χώματος κατά το πότισμα. Τέλος, για όσες από εσάς καταπιάνεστε με τις ορχιδέες μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τα λεγόμενα humidity trays, αυξάνοντας έτσι την υγρασία γύρω από το περιβάλλον του φυτού σας.

  • Τα ξερά κλαριά και τα κομμάτια από κορμούς δέντρων. Ναι, σωστά διαβάσατε. Αυτή την εποχή υπάρχουν παντού πεταμένα γύρω μας. Βουτήξτε μερικά όπου τα βρείτε. Σε συνδυασμό με φρέσκα λουλούδια θα δώσουν όγκο στις συνθέσεις μας στο βάζο, ενώ μπορείτε να τα διακοσμήσετε είτε κρεμώντας μικρο-αντικείμενα είτε βάφοντάς τα με κάποιο σπρέι. Μεγάλα κομμάτια ξύλων αποτελούν εξαιρετική βάση για αερόφυτα, αλλά μπορείτε και να φυτέψετε φυτά που δεν έχουν απαιτήσεις σε πότισμα, όπως μικρούς κάκτους, παχύφυτα και μικρές ορχιδέες.
  • Τα πήλινα κασπώ και γλάστρες. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι τόσο στη Νησιωτική όσο και στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα βρείτε υπέροχα χειροποίητα πήλινα δοχεία για να φιλοξενήσετε φυτά ή να φυτέψετε μέσα σε αυτά. 
  • Τα ψάθινα πανέρια σε διάφορα μεγέθη είναι από τα αντικείμενα που λατρεύω. Φυσικό υλικό με τέλειο αερισμό. Μπορούν να φιλοξενήσουν πολλές γλάστρες μαζί σε απίθανους συνδυασμούς. 
  • Τέλος, όσες από εσάς θα γευτείτε χαρές από γάμους ή βαφτίσεις μέσα στο καλοκαίρι, μην πετάξετε τα τούλια. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, είτε για να διακοσμήσετε τα κασπώ κάνοντας τα φυτά σας να δείχνουν πανάκριβα, είτε κομμένα να τα βάλετε στον πάτο της γλάστρας συγκρατώντας έτσι το χώμα στη θέση του ώστε να μην έχετε απώλειες κατά το πότισμα.


Καλές Διακοπές

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου