Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2018

Μπλε ορχιδέες. Υπάρχουν στα αλήθεια;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μπλε είναι ένα χρώμα όχι πολύ αγαπητό στη φύση, αφού μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθοφόρων φυτών έχει μπλε άνθη. Τις περισσότερες φορές μάλιστα το μπλε χρώμα δεν είναι παρά μια ακόμη απόχρωση του μωβ.










Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια υστερία του αγοραστικού κοινού για τις μπλε ορχιδέες Phalaenopsis. Στην πλειοψηφία τους τα ανθοπωλεία τις διαθέτουν σε πολύ υψηλές τιμές από 30 έως και 80 ευρώ. Μάλιστα πολλοί από αυτούς που τις πωλούν τόσο ακριβά διατυμπανίζουν ότι πρόκειται για πραγματικές μπλε ορχιδέες που θα δώσουν ξανά μπλε άνθη σε μελλοντικές ανθοφορίες. Αν κάποιος έμπορος υποστηρίξει κάτι τέτοιο δύο τινά συμβαίνουν, ή τον έχει πιάσει κορόιδο ο προμηθευτής του ή προσπαθεί επιμελώς να σας κοροϊδέψει και να σας πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.


Η αλήθεια είναι μια. Μπλε ορχιδέα Phalaenopsis δεν υπάρχει. Πρόκειται για λευκές ορχιδέες βαμμένες, τις περισσότερες φορές, με ενέσιμο χρώμα. Είναι πολύ πιθανόν όμως αν η ορχιδέα δώσει δευτερεύουσα ανθοφορία στο ίδιο κλαδί να ξαναβγάλει μπλε άνθη,  πιο ανοικτά από την αρχική τους απόχρωση μέχρι στην ουσία να καθαρίσει το φυτό από τη χρωστική. Με δεδομένο λοιπόν ότι η μπλε ορχιδέα δεν είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, η τιμή της θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα 20 ευρώ, όσο περίπου στοιχίζει και μια λευκή με δύο κλαδιά. Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν και άλλες, σε παστέλ αποχρώσεις όπως ροζ, κίτρινο, φούξια ακόμη και πράσινο. Όλες αυτές οι αισθητικές παρεμβάσεις γίνονται στην λογική του ότι τα φυτά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εσωτερική διακόσμηση των χώρων.


Τώρα αν νιώθετε απογοητευμένοι διαβάζοντας αυτές τις γραμμές νομίζω ότι η διάθεσή σας θα άλλαζε αν σας έλεγα ότι μπορεί να μην υπάρχουν μπλε Phalaenopsis αλλά υπάρχουν μπλε ορχιδέες με πιο γνωστή και εντυπωσιακή τη Vanda Coerulea. Κάποιου εκεί στα τροπικά δάση της μακρινής Ασίας η μοναδική μπλε Vanda ανθίζει το φθινόπωρο. Κυκλοφορεί στην αγορά του εξωτερικού και υπάρχει και σε ροζ φυσική απόχρωση. Σας αφήνω να τη θαυμάσετε όσο εγώ θα προσμένω να γίνει μέρος της συλλογής μου (δείτε εδώ και live).





Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου