Δευτέρα, Ιουλίου 23, 2018

FAQ...Πως μεταφυτεύουμε μια ορχιδέα Cymbidium;

Η μεταφύτευση της Cymbidium είναι ένα post που ήθελα να κάνω εδώ και πολύ καιρό. Καθώς τελευταία λαμβάνω πολλές ερωτήσεις γύρω από το θέμα αυτό, η υπόθεση πλέον δεν παίρνει άλλη αναβολή.



Η Cymbidium είναι μια ορχιδέα που δεν συστήνω ποτέ να μεταφυτευτεί λίγο μετά την αγορά της. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει όταν πληρούται μια και μοναδική προϋπόθεση. Μεταφυτεύουμε μια υγιή Cymbidium μόνο όταν έχει πλέον ξεχειλίσει από τη γλάστρα. Η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα είναι η προσβολή του φυτού είτε από μύκητες, είτε από έντομα ή υπάρχει η υπόνοια ότι έχουν σαπίσει οι ρίζες της. Στην αντίθετη περίπτωση το φυτό δεν θα ασχοληθεί με την ανθοφορία του αλλά με την παραγωγή ακόμη περισσότερων βολβών. Η καλύτερη εποχή για μεταφύτευση είναι συνήθως το τέλος της ανθοφορίας, κάπου στα μέσα της άνοιξης.



Στην όλη αυτή τη διαδικασία, η επιλογή της γλάστρας είναι πολύ σημαντική. Η πήλινη γλάστρα είναι η απόλυτη επιλογή για το φυτό αυτό γιατί επιτρέπει στο ριζικό του σύστημα να αερίζεται πολύ καλά ενώ παράλληλα, λόγω του βάρους της, μπορεί να συγκρατήσει το φυτό. Επιλέγουμε μια γλάστρα ένα με δυο νούμερα μεγαλύτερη και βαθιά. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν μερικά εκατοστά χώρου για τους νέους βολβούς αλλά και βάθος για να κατέβουν οι ρίζες της προς τα κάτω.


Σε ότι αφορά τώρα το υπόστρωμα υπάρχουν αρκετές επιλογές. Προσωπικά προτιμώ ένα μείγμα φλοιού πεύκου, χώματος και περλίτη. Ιδανικά, ανακατέψτε χώμα για κάκτους με περλίτη σε αναλογία 3 προς 1 και μετά το μείγμα αυτό με τον φλοιό πεύκου στην ίδια αναλογία 3 προς 1, δηλαδή τρία μέρη φλοιού και ένα μέρος του μείγματος από το χώμα και τον περλίτη. Μην παραλείψετε κατά τη μεταφύτευση να βάλετε στον πάτο της γλάστρας υλικό αποστράγγισης. Επιλέγω τη λέκα μιά που πάντοτε υπάρχει στο σπίτι μου. Αλλά και τα παραδοσιακά υλικά όπως χαλίκι, ελαφρόπετρα, σπασμένα κεραμίδια κτλ, will do the job. Από τα μείγματα που κυκλοφορούν στην αγορά το Orchid focus στη λευκή συσκευασία είναι ιδανικό για τα γένος αυτό.

Tip: Επειδή η αφαίρεση του παλιού υποστρώματος είναι μια σχετικά δύσκολη υπόθεση. Θα πρέπει να μουλιάσετε τη Cymbidium για αρκετές ώρες. Και πάλι ίσως θα είναι δύσκολο, αν πρόκειται για μεγάλο φυτό, να το καθαρίσετε εντελώς. Δεν συστήνω να προσπαθήσετε να διαχωρίσετε τους βολβούς. Είναι μια δύσκολη δουλειά. Αν το αποφασίσετε πρέπει να σφραγίσετε πολύ καλά τις πληγές που θα δημιουργηθούν προς αποφυγήν μυκητιάσεων, είτε με κανέλα είτε ειδική κόλλα που χρησιμοποιούμε κατά τον εμβολιασμό των δέντρων.

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο
👇


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου