Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2018

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την ανθοφορία της Cymbidium.

Όταν αγόρασα την πρώτη μου Cymbidium και άρχισα να διαβάζω πληροφορίες γύρω από αυτό το γένος, το πρώτο που διαπίστωσα είναι ότι το φυτό αυτό δεν βγάζει άνθη την επόμενη χρονιά. Πολλοί μιλούσαν για αναμονή ετών, αν κατάφερναν να τη διατηρήσουν ζωντανή. 'Οταν ένα φυτό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, πολύ συχνά το παραμελούμε και στο τέλος καταλήγει στα σκουπίδια. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν μας πληροφορούσαν "οι αρμόδιοι" τι περιμένουμε να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.


Στην αγορά θα βρείτε οικονομικές cymbidium γύρω στα 20 ευρώ. Αυτές αποτελούνται κυρίως από έναν ώριμο βολβό, που φέρει και τους ανθοφόρους και ίσως δυο, το πολύ, μικρότερους. Από αυτούς τους μικρότερους περιμένουμε την επόμενη ανθοφορία. Αν οι βολβοί αυτοί δεν ωριμάσουν και δεν φτάσουν στο μέγεθος του βασικού βολβού, άνθη μην περιμένετε. Αυτό είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνια, απαιτεί σωστή λίπανση (διαβάστε σχετικά εδώ) και σωστές συνθήκες φωτισμού. Διαφορετικά η cymbidium θα συνεχίσει να παράγει ατροφικούς βολβούς που δύσκολα ανθίζουν. Με σωστή φροντίδα, καθώς θα περνούν τα χρόνια και οι βολβοί θα ωριμάζουν ενώ ταυτόχρονα θα γεννιούνται νέοι, το φυτό θα μπει πλέον σε τροχιά ετήσιας επαναλαμβανόμενης ανθοφορίας. Υπομονή λοιπόν. 


Αν τώρα δεν έχετε υπομονή, υπάρχει η επιλογή να αγοράσετε ένα πραγματικά ακριβό φυτό όχι γιατί το πουλάει ο ανθοπώλης αλλά γιατί είναι ηλικιακά ώριμο για επαναλαμβανόμενη ετήσια ανθοφορία. Η γλάστρα περιέχει πολλούς βολβούς, τους ώριμους με τους ανθοφόρους αλλά και άλλους αρκετά μεγάλους για να δώσουν άνθη την επόμενη χρονιά. Αυτό βέβαια δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση της σωστής και τακτικής λίπανσης.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

1 σχόλιο :

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΟΡΧΙΔΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή