Σάββατο, Ιουνίου 02, 2018

Πικροδάφνη. Η παρεξηγημένη κυρία των εθνικών μας δρόμων



Την εβδομάδα που μας πέρασε είχα πολλές ιδέες για το τι θα γράψω αυτή την Κυριακή τόσο που χάθηκα. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω πάνω σε μια παλιά ιδέα που ήθελα να αναπτύξω από πέρσι το καλοκαίρι. 'Έτσι σήμερα θα σας μιλήσω για ένα όμορφο φυτό, εύκολο, ελαφρώς αρωματικό που είναι παντού γύρω μας, αλλά που σπανίως συνειδητοποιούμε την αξία του. Ο λόγος για την πικροδάφνη, την παρεξηγημένη κυρία των εθνικών δρόμων.


Η πικροδάφνη είναι παντού γύρω μας, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια σε περιφράξεις σπιτιών κτλ κτλ. Δεν θα σκεφτούμε όμως εύκολα να τη βάλουμε στο σπίτι μας. Τα πλεονεκτήματα της είναι πολλά. Ανθεκτικό φυτό στο κρύο και στη ζέστη. Στο μπαλκόνι ή στη βεράντα μπορεί να δημιουργήσει μια σκιερή γωνιά, να κόψει τον ήλιο αν τοποθετηθεί στο σωστό σημείο και να δημιουργήσει φυσική σκιά με το πυκνό φύλλωμά της. Μπορεί ακόμη να μας "κρύψει" από τα ανεπιθύμητα βλέμματα των περαστικών, των "απέναντι" ή των "διπλανών" αν κλαδευτεί σωστά. Είναι φυτό που δύσκολα αρρωσταίνει. Ανέχεται να την παραμελήσουμε εντελώς χωρίς νερό και φαγητό. Θα μας ανταμείψει όμως αν την περιποιηθούμε. Μπορεί να καλύψει με χρώμα ένα τυφλό ή στενό μπαλκόνι που δεν χρησιμοποιείται. Τέλος είναι εξαιρετική επιλογή για την εξωτερική είσοδο του σπιτιού μας και ειδικά της μονοκατοικίας. Μια φουντωτή πικροδάφνη έξω από την πόρτα μας, παραπέμπει σε νησί και καλοκαίρι.


Το μειονέκτημά της δυστυχώς ένα και ιδιαίτερα σοβαρό. Είναι τοξικό φυτό. Άρα, αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο χώρο που μπορεί να μασήσουν φύλλα και άνθη, τότε η πικροδάφνη δεν είναι για εσάς. Βέβαια εξαιτίας αυτή της τοξικότητά της λειτουργεί το καλοκαίρι ως φυσικό εντομοαπωθητικό. Υπάρχει εδώ και χρόνια στη λουλουδοσυλλογή και είναι το τέλειο φυτό για το μέρος που τίποτα άλλο δεν ευδοκιμεί. Μια γωνιά που πλήττεται από τον πολύ αέρα, το πολύ φως ή ακόμη και τη σκιά, μιά που πικροδάφνη τα καταφέρνει ακόμη και κάτω από τη σκιά μεγάλων δέντρων.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.
Mπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου