Σάββατο, Ιουνίου 30, 2018

Phalaenopsis. Ετήσιο πρόγραμμα λίπανσης.

Μετά το πότισμα, η περίοδος και η συχνότητα της λίπανσης είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνετε στη σελίδα μου στο facebook. Ο γενικός κανόνας σε ότι αφορά τη λίπανση είναι ένας. Λιπαίνουμε τις ορχιδέες όταν βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, δηλαδή όταν βγάζουν φύλλα, ρίζες ή νέους ανθοφόρους.


Για τις περισσότερες Phalaenopsis η περίοδος ανάπτυξης ξεκινά εκεί γύρω στα μέσα της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου όπου κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι ανθοφόροι.  Η ένταση της ανάπτυξης συνδέεται άμεσα με την ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το κάθε φυτό βέβαια έχει τους δικούς του ρυθμούς.


Σε κάθε περίπτωση λιπαίνουμε την ορχιδέα μας καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής της. Τη συχνότητα θα καθορίσει τόσο το προϊόν που χρησιμοποιείτε βάσει των οδηγιών αλλά και o ιδιαίτερος ρυθμός ανάπτυξης κάθε ορχιδέας. Όταν δούμε ότι οι ρυθμοί πέφτουν μειώνουμε τη συχνότητα. Τα περισσότερα ειδικά λιπάσματα για ορχιδέες είναι τόσο ελαφρά στη σύνθεσή τους που μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα ακόμη και τους ζεστούς μήνες του ελληνικού καλοκαιριού. Άλλωστε γράφουν "χρήση από Μάρτιο έως Οκτώβριο".


Αν τώρα χρησιμοποιείτε υδατοδιαλυτό λιπάσματα γενικής χρήσης μπορείτε τους καλοκαιρινούς μήνες και εφόσον βλέπετε ότι η ανάπτυξη συνεχίζετε, να λιπαίνετε με πολύ αραιό διάλυμα.


Τέλος, αν θέλετε την άποψή μου για τα λιπάσματα, θεωρώ ότι η Phalaenopsis σηκώνει λίπασμα πολύ πλούσιο σε άζωτο. Πάνω από 10%. Δεν έχει σημασία αν επιλέγετε 20 20 20 ή 30 10 10. Απλά μπορείτε να ρυθμίσετε τη χρήση του ώστε να παίρνουν τα φυτά μεγάλες ποσότητες αζώτου. Από τη χρήση λιπασμάτων της  εταιρίας Miller δεν έχω παρατηρήσει εδώ και δύο χρόνια προβλήματα στα φυτά, καψίματα σε νεαρές ρίζες και τα παρόμοια. Προσωπικά λιπαίνω διαφυλλικά, ψεκάζοντας πολύ καλά φύλλα και υπόστρωμα έχοντας ποτίσει προηγουμένως τα φυτά. Η επιλογή αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα, οικονομία σε χρόνο και χρήμα. Πρώτον δεν χρειάζεται να διπλοποτίζω τα φυτά. Δεύτερον τέσσερα λίτρα διάλυμα είναι αρκετό για να καλύψω γύρω στις πενήντα ορχιδέες διαλύοντας 2 γρ. λιπάσματος/lt. Τα 1000γρ. κοστίζουν γύρω στα 15 ευρώ. Σας αφήνω να κάνετε μόνοι τη διαίρεση. 


Καθώς τώρα μπαίνουμε στο φθινόπωρο και πλησιάζουμε κοντά στην εποχή που περιμένουμε να εμφανιστούν οι ανθοφόροι συνεχίζουμε να λιπαίνουμε τα φυτά μας με ισορροπημένο λίπασμα 20 20 20 - συνήθως στα περισσότερα φυτά η ανάπτυξη συνεχίζετε παράλληλα με την εμφάνιση των ανθοφόρων - ή περνάμε σε λίπασμα ανθοφορίας γενικής χρήσης, πάντα στη μισή από τη συνιστώμενη δόση. 'Οταν αρχίσουν να σχηματίζονται τα μπουμπούκια σταματάμε τη λίπανση, αν και εδώ οι γνώμες διίστανται. Σε κάθε περίπτωση ένα ανθισμένο φυτό δεν χρειάζεται τίποτα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούμε απλά να απολαύσουμε την ανθοφορία. 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας. Mπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου