Σάββατο, Απριλίου 14, 2018

FAQ...Πλαστική ή πήλινη γλάστρα;

Η επιλογή της σωστή γλάστρας, τόσο ως προς το υλικό κατασκευής όσο και ως προς το μέγεθος, είναι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους στην καλλιέργεια κάθε φυτού. Για το πλήθος των φυτών η κεραμική γλάστρα είναι για εμένα η νούμερο ένα επιλογή. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα συγκριτικά με την πλαστική είναι διαπερατότητα του υλικού με συνέπεια τον καλύτερο αερισμό του ριζικού συστήματος. Ένα άλλο πολύ βασικό πλεονέκτημα είναι το βάρος της, εξαιρετικά χρήσιμο σε μπαλκόνια που πλήττονται  συχνά από δυνατούς ανέμους. Και φυσικά δεν θα θίξω το οικολογικό κομμάτι.


























Σε ότι αφορά τώρα τις ορχιδέες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά  Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία  των φυτών του γένους Phalaenopsis διατίθενται σε πλαστική διάφανη γλάστρα. Ο λόγος είναι ότι οι ρίζες της, με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα, φωτοσυνθέτουν. Μπορεί σε μικρότερο βαθμό από τα φύλλα αλλά σε κάθε περίπτωση εκτελούν μέρος αυτής της λειτουργίας. Άρα είναι πολύ σημαντικό να έχουν πρόσβαση στο φως. 



Στη λογική αυτή ακόμη και το διακοσμητικό κασπώ δεν είναι ότι καλύτερο για αυτές γιατί περιορίζει την πρόσβαση του φωτός. Τέλος η οπτική επαφή με τις ρίζες αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο για να γνωρίζουμε πότε διψάει το φυτό μας ή να εντοπίσουμε προβλήματα στο ριζικό σύστημα όσο είναι ακόμη καιρός. Το βασικό μειονέκτημα της πλαστικής γλάστρας, ο κακός αερισμός του ριζικού συστήματος με συνέπεια την ευπάθεια του σε μυκητολογικές προσβολές. Η λύση σε αυτό είναι μια, πολλές τρύπες περιμετρικά της γλάστρας.  



Με βασική εξαίρεση την oρχιδέα Phalaenopsis, η χρήση της πήλινης γλάστρας στα υπόλοιπα επίφυτα γένη είναι επιθυμητή καθώς η λειτουργία της φωτοσύνθεσης από τις ρίζες είναι πολύ δευτερεύουσα. Μάλιστα σε επιλεγμένα καταστήματα με κεραμικές γλάστρες θα βρείτε γλαστράκια  και με τρύπες για να μπαίνει το φως. 


Τέλος σε ότι αφορά τις επίγειες ορχιδέες και κυρίως τη  Cymbidium, η πήλινη γλάστρα είναι εξαιρετική επιλογή. Τα βασικά μειονεκτήματα δύο. Στις πήλινες γλάστρες τα φυτά το καλοκαίρι στεγνώνουν πολύ γρήγορα οπότε γένη όπως τα Oncidium,  Dendrobium ή τα Paphiopedilum που αγαπούν την υγρασία απαιτούν πολύ συχνό πότισμα. Τέλος οι ρίζες στις περισσότερες επίφυτες ορχιδέες έχουν την τάση να κολλάνε σαν βεντούζες πάνω στον πηλό για να απορροφήσουν υγρασία, με συνέπεια κατά την μεταφύτευση να έχουμε απώλεια σε ρίζες. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η τοποθέτηση σφάγνου εσωτερικά και περιμετρικά της γλάστρας.



Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

1 σχόλιο :