Σάββατο, Μαρτίου 10, 2018

Αγοράζοντας ορχιδέες από το εξωτερικό. Τι πρέπει να προσέξουμε

Δυστυχώς η αγορά της ορχιδέας στη χώρα μας παραμένει ακόμη βαθιά στοχευμένη σε ένα και μοναδικό γένος, αυτό της Phalaenopsis.  Ακόμη και αυτό, η αγορά είναι περιορισμένη σε κάποια υβρίδια noID,  παραλείποντας υπέροχα είδη και διάσημα υβρίδια που, δυστυχώς για εμάς, κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά. Όσο για τα υπόλοιπα γένη, σε φυτώρια και ανθοπωλεία θα βρούμε σχετικά εύκολα Cymbidium και σε μικρότερη έκταση ορχιδέες όπως Dendrobium, διάφορα είδη Oncidium, Cattleya, Vanda και Phapiopedilim. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι μεγάλη κουβέντα και δεν θα μπω στον κόπο να το αναλύσω.




Αν λοιπόν κάποιος θέλει άλλα γένη και είδη από την τεράστια οικογένεια των ορχιδοειδών θα πρέπει να απευθυνθεί σε μεγάλα φυτώρια ή eshops της Ευρώπης. Αν δε, μπείτε στο χόμπι της ορχιδέας για τα καλά, θα πρέπει να ψάξετε και έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα.



Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ορχιδέες από το εξωτερικό θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το τι έχετε να αντιμετωπίσετε. Αν ο σκοπός είναι να αποκτήσετε φυτά με εντυπωσιακή ανθοφορία το project αυτό δεν είναι για εσάς. Αν αγοράσετε ανθισμένες ορχιδέες από το εξωτερικό η πιθανότητα να φτάσουν στα χέρια σας χωρίς να χάσουν  μεγάλο μέρος των λουλουδιών είναι πολύ μικρή. Θα πρέπει να πληρώσετε πολλά χρήματα για μια αποστολή express. Σε κάθε περίπτωση, μια ανθισμένη ορχιδέα που ταξιδεύει κλεισμένη σε ένα σκοτεινό κουτί δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκφράσει τη δυσαρέσκειά της ρίχνοντας κάποια από τα άνθη της. Ειδικά αν έχετε να κάνετε με γένη που τα άνθη τους διαρκούν λίγο, τότε είστε χαμένοι από χέρι.



Ο βασικός λόγος που ωθεί κάποιον να αγοράσει φυτά από το εξωτερικό είναι η απόκτηση συλλεκτικών φυτών με ιδιαίτερα άνθη, με την προοπτική να καλλιεργηθούν και να ανθίσουν στα χέρια μας. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε απανθισμένα κυρίως φυτά που είναι πολύ πιο οικονομικά. Οι προμηθευτές, επειδή στην πλειοψηφία τους απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, κατεβάζουν σημαντικά τις τιμές μόλις οι ορχιδέες απανθίσουν. Ευκαιρία λοιπόν να αγοράσουμε εμείς.


Σε κάθε περίπτωση πριν πάρετε την μεγάλη απόφαση πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:
  • Επιλέγουμε φυτά που είναι ηλικιακά ώριμα για ανθοφορία. Αναζητήστε στην περιγραφή τους τον όρο flowering size.  Στην αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετά χρόνια μέχρι να ανθίσει η ορχιδέα. Επιπροσθέτως φυτά που είναι νεαρά σε ηλικία έχουν χαμηλότερα ποσοστά βιωσιμότητας. 
  • Πριν ξεγελαστείτε από τα υπέροχα άνθη τους κάντε μια μικρή έρευνα σχετικά με τις συνθήκες που απαιτούνται για να ευδοκιμήσουν ορισμένα γένη ή είδη ορχιδέας. Δυστυχώς δεν είναι όλα κατάλληλα για το ελληνικό κλίμα. Ακόμη και αν οι κλιματολογικές μας συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα πρέπει βέβαια να σας προειδοποιήσω ότι μέχρι την πολυπόθητη ανθοφορία η όλη διαδικασία απαιτεί υπομονή επιμονή και μελέτη για το πως θα φροντίσετε καθώς γένος, είδος ή υβρίδιο.


Αν είστε αρχάριοι θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με κάποια είδη ή διάσημα υβρίδια του γένους Phalaenopsis που δεν θα βρείτε στην ελληνική αγορά.  Όσο για το που θα τα βρείτε σας παραθέτω τα πιο γνωστά και αξιόπιστα sites για να δοκιμάσετε την τύχη σας. Τα περισσότερα έχουν πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες καλλιέργειας των φυτών προκειμένου να αξιολογήσετε αν μπορούν να ευδοκιμήσουν  στο μικροκλίμα της περιοχής σας.



Οι φήμες αναφέρουν το Schwerter ως το πιο αξιόπιστο. Εγώ έχω αγοράσει στο παρελθόν από την Currlin Orchideen και από την Orchidejos (διαβάστε εδώ). Tα φυτά και των δύο προμηθευτών είναι ζωντανά μέχρι και σήμερα απλά η Orchidejos έχει στο σύνολο της καλύτερη ποιότητα και πολύ καλή γενικά εξυπηρέτηση. Προσφέρει δε στους αναγνώστες μας έκπτωση 20% (διαβάστε σχετικά εδώ). Επίσης έχω συμμάσχει και σε μια ομαδική παραγγελία από την Claessen Orchids. Άριστα φυτά και άριστη εξυπηρέτηση απλά ακριβά μεταφορικά για μεμονωμένες αγορές. 
Στα βίντεο που ακολουθούν θα δείτε μερικά unboxing  και από τους τρεις προμηθευτές για να πάρετε μια ιδέα.
Υ/Γ Οι περισσότεροι προμηθευτές αντικαθιστούν τα φυτά αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, πχ σάπιες ρίζες, εντομολογική ή μυκητολογική προσβολή με την προϋπόθεση ότι θα ενημερωθούν άμεσα μόλις τα παραλάβετε και φυσικά εφόσον δεν τα έχετε ξεγλαστρώσει.











Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου