Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2017

Μεγαλώνοντας κηπουρούς από κούνια. Η παιδαγωγική αξία των φυτών.

Αν ψάχνετε για ένα ιδιαίτερο δώρο για τους μικρούς μας φίλους με μεγάλη παιδαγωγική αξία, θα σας πρότεινα να μην αναζητήσετε λύση στα γνωστά καταστήματα παιχνιδιών αλλά στο κοντινό σας ανθοπωλείο ή φυτώριο. Χαρίζοντας σ΄ ένα παιδί το δικό του φυτό έχετε να του προσφέρετε πολλά στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης γιατί φροντίζοντας το μαθαίνει πάνω από όλα να είναι υπεύθυνο. Βλέποντας το να μεγαλώνει το παιδί θα πάρει μεγάλη χαρά και θα αισθανθεί περήφανο για το κατόρθωμά του. Ακόμη και αν στο τέλος το φυτούλι του δεν καταφέρει να επιβιώσει, θα έχει δώσει σίγουρα ένα μάθημα στον ιδιοκτήτη του για τις συνέπειες της αμέλειας και της αμάθειας. 


Όσο για το τι φυτό θα διαλέξετε, για τους μικρούς ή νεαρούς μας φίλους, οι επιλογές σας είναι πολλές. Αυτή την εποχή η αγορά βρωμάει από μικρά κυπαρισσοειδή τα οποία μπορείτε είτε να τα χαρίσετε ελαφρώς στολισμένα είτε να αφήσετε τα παιδιά να τα στολίσουν μόνα τους.  


Αρωματικά φυτά όπως η λεβάντα και το δεντρολίβανο αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για αγόρια  και κορίτσια ανεξαρτήτου ηλικίας. 


Μπορεί τα παχύφυτα να είναι μικρά και χαριτωμένα όμως ανήκουν στην κατηγορία των δύσκολων στη συντήρησή τους φυτών οπότε δεν είναι κατάλληλα για τους μικρούς μας κηπουρούς. Αντίθετα οι κάκτοι θα πρέπει να είναι πρώτοι στη λίστα σας. Οι επίδοξοι καλλιεργητές τους θα πρέπει να θυμούνται να τους ποτίζουν κάθε πρώτη του μήνα καθώς είναι φυτά που θέλουν πότισμα με περιοδικότητα. Είναι ένας υπέροχος τρόπος λοιπόν να αποκτήσουν τα μικρά παιδιά την αίσθηση του χρόνου. 

Αγόρια και κορίτσια θα λατρέψουν τη sansevieria cylindrica με τα τις χρωματιστές κορυφές. Τέλος ορχιδέες και αφρικανικές βιολέτες είναι τέλεια επιλογή για τις μικρές κυρίες και δεσποινίδες ενώ τα αερόφυτα για τους εφήβους ανεξαρτήτως φύλου. Ειδικά για τους τελευταίους θα πρότεινα ένα οποιοδήποτε bonsai καθώς μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ν' ανακαλύψουν ένα εξαιρετικό χόμπι.












Επειδή το παν στο δώρο είναι το περιτύλιγμα, τοποθετείστε το φυτό σε διακοσμητικό κασπώ που να ταιριάζει με το παιδικό, νεανικό ή εφηβικό δωμάτιο. Τέλος να θυμάστε ότι αν υιοθετήσετε αυτή την επιλογή είτε ως γονιός είτε ως συγγενής του παιδιού θα πρέπει να  του αφιερώσετε χρόνο και να το καθοδηγήσετε. Το προσφέρω και το ξεχνάω μάλλον θα οδηγήσει άλλα ένα φυτό στα σκουπίδια.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Mπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου