Δευτέρα, Οκτωβρίου 16, 2017

Μικρά μυστικά για να επιλέξετε μια υπέροχη ορχιδέα.

Σε λίγες μέρες οι ονομαστικές εορτές θα αρχίσουν να ακολουθούν η μια την άλλη και φυσικά η ορχιδέα είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή για να συνοδεύσει ή να αποτελέσει το δώρο μας. Μπορεί ρίζες, φύλλα, άνθη και υπόστρωμα να είναι τα τέσσερα βασικά σημεία που πρέπει κανείς να παρατηρήσει με προσοχή προκειμένου να επιλέξει ένα υγιές φυτό (για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ) όμως υπάρχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά των φυτών που μαθαίνουμε να παρατηρούμε με την εμπειρία και μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε μια άριστη επιλογή.


  • Σε ότι αφορά τη γνωστή μας Phalaenopsis επιλέξτε φυτά που έχουν άνθη μεσαίου ή μικρού μεγέθους σκληρά στην υφή τους που μοιάζουν σαν κέρινα. Είναι πολύ ανθεκτικά στο χρόνο συγκριτικά με άνθη μεγάλα στο μέγεθος και μαλακά. 
  • Όσο και αν δεν μου αρέσει αυτή η παρατήρηση, να προτιμάτε ορχιδέες εισαγωγής. Αυτό αφορά κυρίως τη Cymbidium καθώς είναι το μόνο γένος που καλλιεργείτε στην χώρα μας. Ο λόγος, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι περισσότερες είναι συνήθως άρρωστες. 
  • Προτιμάτε ορχιδέες από επώνυμα φυτώρια και όχι ορχιδέες χύμα στη διάφανη γλάστρα. Οι μεγάλοι ποιοτικοί προμηθευτές του εξωτερικού πάντα φροντίζουν να βάλουν την υπογραφή τους στις ορχιδέες τους. Μπορεί οι τιμές τους να είναι λίγο πιο τσιμπημένες άλλα και εδώ ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις. 
  • Αναζητήστε φυτά με σημάδια νέας βλάστησης. Αυτά δύσκολα θα το βρείτε σε μια ανθισμένη Phalaenopsis. Εκεί παρατηρήστε προσεκτικά τον ανθοφόρο. Αν δείτε στη διαδρομή του φουσκωμένα μάτια ίσως σας δώσει κάποια στιγμή δευτερεύουσα ανθοφορία. Στις Cambria, Cymbidium, Oncidium, Cattleya, Paphiopedilium  και Dendrobium εμφανής νέα βλάστηση πρέπει να είναι must. Αποτελεί ένδειξη ότι το φυτό είναι υγιές και αναπτύσσεται. 
  • Μπορεί ορχιδέες με πολλούς ανθοφόρους να είναι πολύ εντυπωσιακές - ειδικά στις Phalaenopsis - όμως δύσκολα την επόμενη χρονιά δίνουν νέα πλούσια ανθοφορία.  Συνήθως ξεραίνουν έναν από τους δύο και δίνουν δευτερεύουσες ανθοφορίες πάνω στον παλιό ανθοφόρο. Μια εξαιρετική επιλογή είναι ο μονός με διακλαδώσεις.
  • Τέλος, όσο εντυπωσιακές και αν είναι οι ορχιδέες μέσα σε γυάλινα βάζα ή περίεργα κασπώ, μην αγοράζετε ποτέ φυτά σε δοχεία χωρίς αποστράγγιση. Η συντήρησή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη για έναν αρχάριο καλλιεργητή. 
Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου