Κυριακή, Αυγούστου 27, 2017

FAQ...Πως να μεταφυτεύσω μια ορχιδέα που έμεινε στην ίδια γλάστρα για πάρα πολλά χρόνια;

Με αφορμή το σχόλιο αναγνώστριά μας.

Η Έλλη είχε μια ορχιδέα για 6 χρόνια και αφού τη μεταφύτευσε, μετά από λίγο καιρό της χάλασε. Αναμενόμενο σύμφωνα με την εμπειρία μου. Φυτά που έχουν συνηθίσει να ζουν σε ένα σαθρό περιβάλλον για πάρα πολλά χρόνια συνήθως δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν για πολύ μόλις βρεθούν σε υγιές χώρο. Ο λόγος είναι ότι η μεταβολή αυτή διαταράσει την αρρωστημένη ισσοροπία τους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι ορχιδέες αυτές αναπτύσσουν πάρα πολλές εναέριες ρίζες τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να χώσουν μέσα στο φλοιό, απουσία των υπολοίπων, με αποτέλεσμα το φυτό να πεθαίνει. 


Η λύση φυσικά δεν είναι να μην μεταφυτεύουμε ποτέ αυτά τα φυτά. Ούτως ή άλλως θα πεθάνουν κάποια στιγμή με μαθηματική ακρίβεια ενώ η ποιότητα της ανθοφορίας τους θα μειώνεται με τα χρόνια. Αν έχετε κάποια τέτοια ορχιδέα στη συλλογή σας και θέλετε να εξασφαλίσετε το μέλλον του θεωρώ ότι έχετε επιλογές.


Κρίνοντας από την κατάσταση του ριζικού συστήματος μπορείτε να κάνετε αρχικά μια ψευτομεταφύτευση. Αφαιρέστε μεγάλο μέρος του υποστρώματος, κυρίως αυτού που βρίσκεται στην επιφάνεια της γλάστρας χωρίς να βγάλετε το φυτό από το χώρο του και προσθέστε φρέσκο υπόστρωμα. Προηγουμένως αφαιρέστε όσες περισσότερες ξερές ή σάπιες ρίζες μπορείτε. 'Επετα ξεκινήστε ένα τακτικό πρόγραμμα, κατά προτίμηση διαφυλλικής λίπανσης, ψεκάζοντας φύλλα, υπόστρωμα και εναέριες ρίζες. Στην πλειοψηφία τους όσοι αφήνουν τις ορχιδέες τους στην ίδια γλάστρα για πάρα πολλά χρόνια δεν τις λιπαίνουν απλά τις ποτίζουν. Εκείνο που θέλουμε είναι η ορχιδέα να βγάλει πολλές νέες ρίζες και μετά από ένα με δύο χρόνια περίπου να προχωρήσουμε σε μια ολική μεταφύτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου