Σάββατο, Ιουνίου 10, 2017

FAQ...Πότε πρέπει να μεταφυτεύσω την ορχιδέεα μου;



Οι ορχιδέες πρέπει να μεταφυτεύονται το αργότερο σε δύο χρόνια μετά την αγορά τους και σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας της ανθοφορίας. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σίγουρα είχαν τοποθετηθεί στην αρχική τους γλάστρα πολύ πριν την αγορά μας, το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει είναι αρκετό για να θεωρήσουμε ότι το υπόστρωμά της είναι πλέον σε κακή κατάσταση, πακτωμένο ή υποβαθμισμένης ποιότητας, μεταβάλλοντας έτσι το περιβάλλον που βρίσκονται οι ρίζες του φυτού σε τοξικό. Η μεταφύτευση βέβαια μπορεί να χρειαστεί να γίνει πολύ νωρίτερα αν συντρέχουν κάποιοι από τους παρακάτω λόγους:

  • Το υπόστρωμα είναι εμφανές ότι βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Οι ενδείξεις είναι οι ακόλουθες: Ο φλοιός έχει πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο χρώμα, δεν στεγνώνει εύκολα ή και καθόλου και στην χειρότερη των περιπτώσεων υπάρχει δυσοσμία.  Πρακτικά το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει το σωστό αερισμό του ριζικού συστήματος της ορχιδέας.  
Ο φλοιός εδώ είναι σε σχετικά καλή κατάσταση όμως στο κέντρο της γλάστρας το σκούρο χρώμα υποδηλώνει ότι μάλλον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Νέες ρίζες κάνουν την εμφάνησή του. Έφτασε η ώρα να αλλάξουμε γλάστρα.

Φλοιός πιο σάπιος δεν υπάρχει. Στη συγκεκριμένη ορχιδέα έκανα μεταφύτευση ενώ ήταν ανθισμένη (διαβάστε εδώ)

  • Το φυτό σας έχει αναπτύξει το ριζικό του σύστημα σε βαθμό που οι ρίζες είναι διακριτές παντού μέσα στη διάφανη γλάστρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ορχιδέα στεγνώνει σχετικά γρήγορα καθώς το υπόστρωμα δεν μπορεί να διατηρήσει την υγρασία που απαιτούν οι ρίζες. Και σε αυτή την περίπτωση μεταφυτεύουμε - κατά προτίμηση - την περίοδο ανάπτυξης του ριζικού συστήματος και μετά το πέρας της ανθοφορίας.


  • Τέλος όταν έχουμε ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά στην ορχιδέα μας. Αν βλέπουμε σάπιες ρίζες μέσα στη γλάστρα ή έχουμε συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το ριζικό σύστημα δεν πάει και τόσο καλά, όπως ζάρωμα και κιτρίνισμα των φύλλων και γενικά μια κακή εικόνα της ορχιδέας μας ως προς την ανάπτυξη και την ανθοφορία της. Επίσης η αλλαγή του υποστρώματος επιβάλλεται αν εντοπίσουμε εντομολογικές προσβολές από έντομα που γεννούν αυγά. Εκτός από την εφαρμογή εντομοκτόνων φαρμάκων η αλλαγή του φλοιού διασφαλίζει την εξάλειψη μιας πιθανής αποικίας εντόμων. 
Tip: Μην σας πιάνει μανία μεταφύτευσης χωρίς λόγο. Είναι μια διαδικασία που εγκυμονεί τον κίνδυνο το φυτό να αποβάλλει όλες τις ρίζες του αν δεν μπορέσει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Από την άλλη μην αφήνετε το φυτό στην ίδια γλάστρα αιωνίως, κάποια στιγμή θα τα τινάξει. 
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

1 σχόλιο :