Πέμπτη, Μαΐου 04, 2017

Cypripedium Orchid


Ποτέ μου δεν χώνεψα τα κομμένα λουλούδια. Έτσι λοιπόν, με χρονοκαθυστέρηση μιας ημέρας, πέρασα να πάρω ένα μαγιάτικο στεφάνι από Αμάραντο από το αγαπημένο μου φυτώριο. Εκεί με περίμενε ένα μάλλον καθυστερημένο για την γιορτή μου, δώρο. Δύο απανθισμένες ορχιδέες Cypripedium. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα καν την ύπαρξή τους. Τ' ομολογώ!!
Δεν μου ήταν όμως καθόλου δύσκολο να καταλάβω ότι πρόκειται για επίγεια ορχιδέα. Ο χαρακτηρισμός της ως επίγεια δεν έχει να κάνει με το αν είναι εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, όπως συχνά ρωτάτε. Επίγεια σημαίνει ότι αναπτύσσεται στο έδαφος σε αντιδιαστολή με την γνωστή μας Phalaenopsis η οποία είναι επίφυτη ορχιδέα, δηλαδή αναπτύσσεται πάνω σε άλλα φυτά.


Δυστυχώς οι κακές γλώσσες λένε ότι η Cyprepedium δεν αντέχει με τίποτα πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Τα φύλλα της είναι πολύ λεπτά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να στεγνώσει από τη ζέστη. Από την άλλη, το πότισμα δεν βοηθάει όταν υπάρχει μεγάλη ατμοσφαιρική ξηρασία γιατί δεν της αρέσει να είναι μούσκεμα. Απαιτεί ανάλαφρο υπόστρωμα με εξαιρετική στράγγιση και αερισμό. Υποθέτω ότι θα χρειάζεται συχνούς ψεκασμούς τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού για να επιβιώσει. Εξαιτίας του ευαίσθητου φυλλώματός της δεν αντέχει τον ήλιο. Θέλει σκιερή θέση με καλό αερισμό. 



Προς το τέλος το καλοκαιριού η Cyprepedium μπαίνει σταδιακά σε χειμερία νάρκη. Τα φύλλα της θα κιτρινίσουν σιγά σιγά και θα μαραθούν. Από τη στιγμή που αυτό θα συμβεί ελαττώνουμε το πότισμα μέχρι το φυτό να μαραθεί εντελώς. Εδώ αρχίζουν τα εύκολα αφού θα την ξεχάσετε εντελώς για αρκετούς μήνες και φυσικά θα παραμείνει εκτός σπιτιού, στο μπαλκόνι ή στην αυλή σας, για να κρυώσει για τα καλά - αντέχει μέχρι και τους -20 βαθμούς Κελσίου!!
Η Cyprepedium θα ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της στις αρχές της άνοιξης. Για κάθε βλαστό που μαράθηκε, την επόμενη χρονιά θα μας δώσει δύο καινούριους και από ένα υπέροχο άνθος σε κάθε βλαστό. Ανθίζει σχετικά νωρίς και απανθίζει σχετικά σύντομα, περίπου μέσα σε ένα μήνα. 


Θεωρώ ότι για εμάς που ζούμε στο αστικό περιβάλλον, το καλοκαίρι θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για την ορχιδέα αυτή. Για όσους ζείτε βόρεια και σε υψόμετρο, τα πράγματα ίσως να είναι πιο εύκολα. Στο δικό μου περιβάλλον νομίζω ότι θα παίξει πολύ το μέσα έξω. Μέσα στο σπίτι το πρωί και έξω το βράδυ τους επίμαχους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή την εποχή δύσκολα θα τη βρείτε ανθισμένη σε κάποιο φυτώριο. Του χρόνου, στις αρχές της άνοιξης, είναι η κατάλληλη στιγμή για να την αναζητήσετε. Εγώ το μόνο που θα κάνω είναι να σας κρατώ ενήμερους σχετικά με τη δύσκολη περίοδο που ονομάζεται ελληνικό καλοκαίρι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου