Σάββατο, Μαρτίου 04, 2017

FAQ...Ο ανθοφόρος απάνθισε και τώρα τι κάνουμε;

Πολλοί από εσάς με ρωτούν τι κάνουμε με τους απανθισμένους ανθοφόρους. Στα περισσότερα γένη των ορχιδοειδών οι ανθοφόροι από την στιγμή που θα απανθίσουν σταδιακά ξεραίνονται εντελώς. Αφήνουμε λοιπόν τη φύση να κάνει την δουλειά της και μόλις ξεραθούν τους κόβουμε σχετικά χαμηλά στη βάση της ορχιδέας, όπως θα κάναμε για οποιοδήποτε άλλο φυτό. Ο λόγος που πρέπει να τους αφήνουμε να ξεραθούν είναι ότι οι θρεπτικοί χυμοί που βρίσκονται στους ανθοφόρους επιστρέφουν στο μητρικό φυτό.

Ξεραμένος ανθοφόρος που πρέπει να αφαιρεθεί.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους ανθοφόρους μιας ορχιδέας Phalaenopsis, όμως εδώ δεν είναι ο κανόνας. Ο ανθοφόρος μπορεί να συνεχίσει και να δώσει όχι μόνο άνθη αλλά και απογόνους, τα λεγόμενα keikis (βλέπε εδώ σχετική ανάρτηση). Από την στιγμή που θα απανθίσει λοιπόν ένας ανθοφόρος περιμένουμε να δούμε αν θα ξεραθεί από μόνος του και μετά τον κόβουμε σχεδόν από την βάση,  συνήθως πάνω από το πρώτο μάτι μετρώντας από κάτω προς τα πάνω.



Αν όμως βλέπουμε ότι παραμένει πράσινος αρχίζουν οι προβληματισμοί. Παρατηρείστε τον ανθοφόρο.  Αν στην άκρη του υπάρχουν χλωρά μικροσκοπικά μπουμπούκια, υπάρχει το ενδεχόμενο, μετά από κάποιο διάστημα, να συνεχίσει να αναπτύσσεται ή και να δημιουργήσει νέες διακλαδώσεις. Αν είστε της φιλοσοφίας αφήνω τη φύση να κάνει τη δουλεία της χωρίς επεμβάσεις αυτή είναι και η μοναδική σας επιλογή.

Πράσινος Ανθοφόρος που λίγους μήνες μετά έδωσε νέα ανθοφορία👇👇



Όμως πολλοί καλλιεργητές, οπαδοί μιας παρεμβατικής στη φύση προσέγγισης προτείνουν να κόβουμε τις πράσινες κορφές ακριβώς  στο σημείο κάτω από εκεί που άνθισε το πρώτο μπουμπούκι. Λίγα χιλιοστά πιο κάτω από αυτό το σημείο υπάρχει ένα μάτι που ίσως ενεργοποιηθεί και δώσει νέο βλαστό και μπουμπούκια. Κόβοντας στην ουσία όλο το απανθισμένο μέρος του ανθοφόρου τον υποχρεώνετε να βρει διέξοδο στο πρώτο διαθέσιμο μάτι. Μπορεί να συμβεί μπορεί μπορεί και όχι. Η επιλογή είναι δική σας αν θέλετε να κουτσουρέψετε την κορυφή του όσο είναι ακόμη χλωρή (βλέπε φωτογραφία).



Εναλλακτικά μπορείτε να αναζητήσετε το μάτι εκείνο που δείχνει φουσκωμένο ή έχει κάποιο μικροσκοπικό παρακλάδι και να αφαιρέσετε από εκεί και επάνω (βλέπε φωτογραφία).


Προσωπικά όσοι οι ανθοφόροι είναι πράσινοι δεν τους κόβω εκτός αν ο ίδιος ανθοφόρος έχει δώσει άνθη παραπάνω από μια φορά. Ο λόγος είναι ότι τα φυτά σταδιακά αδυνατίζουν και οι επόμενες ανθοφορίες χάνουν την ποιότητά τους. Λιγότερα και μικρότερα άνθη. Στην περίπτωση αυτή τον αφαιρούμε από τη βάση του ακόμη και αν δεν έχει ξεραθεί εντελώς (δείτε εδώ σχετικό video και ανάρτηση). Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που η φύση σε τέτοιες περιπτώσεις κάνει τη δουλειά από μόνη της. Ανθοφόροι που έχουν δώσει πολλαπλές ανθοφορίες συνήθως ξεραίνονται και αν είναι περισσότεροι του ενός,  κάποιοι από αυτούς.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

6 σχόλια :

  1. Η σελίδα σας ειναι πολύ ωραία και πολύ χρήσιμη και ευχαριστούμε για όλες αυτές τις πληροφορίες ειδικά εγώ σαν αρχαρια στο είδος έχω μεγάλη βοήθεια εύχομαι να συνεχίσετε με πάρα πολλές ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Έλενα. Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει η σελίδα αυτή. Είναι φτιαγμένη με πολύ αγάπη για τα φυτά. Οτι βοήθεια χρειαστείς ρωτάς και μέσω της σελίδας στο facebook. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  2. Για σας αν δεν βγάζει ανθοφόρο στελέχος τί πρέπει νά κάνω.βγαζει ρίζες και φύλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα Αναστασια μου, συγχαρητηρια για την υπεροχη σελιδα σου.Τρεις , μερες πριν απεκτησα 2 Καμπριες. Εχω ξετρελαθει με τις κουκλιτσες μου. Η μια εχει αρωμα σοκολατας και η αλλη κανελας ομως δεν γνωριζω επ ακριβως τα ονοματα τους συμφωνα με το αρωμα τους. Εχουν καποιο συγκεκριμενο ονομα? θα χαρω αν καποιος η εσυ με πληροφορισουν...Τα ξαναλεμε συντομα-Περλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, δυστυχώς τώρα είδα το σχόλιο γιατί ήταν στα spam. Aν έχει άρωμα σοκολάτας τότε τυχερούλα έχεις ένα oncidium sharry baby. Tώρα άρωμα κανένας έχουν πολλά oncidiums. To όνομα κάμπρια δεν είναι η επιστημονική ονομάσια του γένους. Θα βοηθούσε πολύ για να δούμε τι έχεις να μου στείλεις φωτογραφία μέσω της σελίδας του all about orchids στο facebook.

      Διαγραφή
  4. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση έχουν πέσει όλα τα φύλλα της ορχιδέας να την αλλάξω γλαστρακι? Θα ξανά βγάλει? Οι ρίζες μου φαίνονται καλές εκτός από μια

    ΑπάντησηΔιαγραφή