Σάββατο, Μαρτίου 25, 2017

FAQ...Άνοιξη-Καλοκαίρι. Οι ορχιδέες μέσα ή έξω;

Καθώς ο καιρός γλυκαίνει σιγά σιγά, πολλοί με ρωτάτε "μήπως ήρθε η ώρα κάποιες από τις ορχιδέες μας, να πάρουν σιγά σιγά το δρόμο προς τα έξω, την αυλή, το μπαλκόνι ή τον κήπο;". Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τις ορχιδέες και ειδικά την Phalaenopsis, φυτά εσωτερικού χώρου. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει φυσικά. Πρόκειται για έναν πρακτικό διαχωρισμό ανάμεσα στα φυτά εκείνα που μπορούν ή όχι να αντέξουν ακραίες θερμοκρασίες. Ο φυσικός τους κόσμος είναι εκεί έξω, όχι μέσα στους τέσσερις τοίχους πίσω από ένα παράθυρο. Ο ήλιος και το φως είναι ότι καλύτερο όχι μόνο για τις ορχιδέες αλλά για κάθε φυτό, ειδικά όταν βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης.


Πριν αποφασίσουμε όμως αν επιβάλλεται οι ορχιδέες μας να μετοικήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής.
  • Μια ανθισμένη ορχιδέα δεν πρέπει να αλλάζει περιβάλλον. Μπορεί να της στοιχίσει την ανθοφορία. Υποχρεωτικά θα παραμείνει  εντός του σπιτιού μέχρι να ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Εκτός αν βρίσκεται ήδη έξω όπως πχ μια Cymbidium ή ένα Dendrobium. 
  • Οι περισσότερες ορχιδέες δεν αντέχουν ακραίες θερμοκρασίες - πάνω από  35 βαθμούς Κελσίου. Αν λοιπόν αποφασίσετε να τις βγάλετε έξω θα πρέπει να τους εξασφαλίσετε μια φωτεινή αλλά σκιερή θέση. Η σκιά ενός μεγάλου δέντρου, η καλύτερη επιλογή καθώς πρόκειται στην ουσία για το φυσικό τους περιβάλλον. Εναλλακτικά  βρείτε ένα δροσερό μέρος Ανατολικού προσανατολισμού. Τα περισσότερα γένη μπορούν να περάσουν το καλοκαίρι τους έξω παρέα με τα υπόλοιπα φυτά σας μέχρι που ο υδράργυρος να χτυπήσει κόκκινο. 
  • Οι πιο ανθεκτικές είναι η Phalaenopsis, η Cymbidium, η Cattleya, η Vanda, το Paphiopedium και το Dendrobium. Αυτές που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι τα περισσότερα Oncidium. 
  • Τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μεταφέροντας τις ορχιδέες σε εξωτερικό χώρο τις εκθέτετε σε επιθετικά έντομα και παράσιτα που ειδικά τώρα την άνοιξη ορέγονται τα φρέσκα φύλλα και τους χυμούς των φυτών. Η εξολόθρευσή τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ τα περισσότερα δεν γίνονται πάντα αντιληπτά με γυμνό μάτι. Όταν τα συμπτώματα της επίθεσης θα είναι εμφανή, ίσως και να είναι αργά. Θα πρέπει λοιπόν να είστε πολύ προσεκτικοί και να κάνετε προληπτικούς ψεκασμούς με βιολογικά εντομοκτόνα για να μειώσετε τον κίνδυνο επίθεσης.

Τελικά η επιλογή μέσα ή έξω δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν μπορείτε να τους προσφέρετε ένα ευάερο και ευήλιο, εντός του σπιτιού περιβάλλον, ίσως να είναι πιο ασφαλείς. Από την άλλη το έξω έχει πολλά πλεονεκτήματα, περισσότερο φως, καλύτερο αερισμό και φυσικά τα αυξημένα επίπεδα υγρασία τη νύχτα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά και να πάρετε την μεγάλη απόφαση. Η επιλογή είναι δική σας!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου