Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2017

Οδηγός ανοιξιάτικης φροντίδας για τις ορχιδέες μας!


Βρισκόμαστε στο κατώφλι της άνοιξης και έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Για τις ορχιδέες η άνοιξη είναι εποχή ανάπτυξης. Ανάλογα το γένος, θα δούμε νέες ανθοφορίες, ψευδοβολβούς, καινούρια φύλλα και πολλές πολλές ρίζες. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά μας έχουν αυξημένες ανάγκες σε λίπασμα (δείτε εδώ σχετική ανάρτηση).  



Η άνοιξη επίσης είναι η εποχή των μεταφυτεύσεων (δείτε εδώ σχετική ανάρτηση). Αν η ορχιδέα σας έχει μείνει στη ίδια γλάστρα για πάνω από δύο χρόνια, μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία της, ίσως θα πρέπει να μετακομίσει σε νέα, μεγαλύτερη γλάστρα και φρέσκο υπόστρωμα.



Καθώς τα παράθυρα θα ανοίγουν όλο και πιο συχνά και καθώς κάποιοι από εμάς ίσως μεταφέρουμε τα φυτά μας σε αυλές και μπαλκόνια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εχθρικά έντομα καραδοκούν να κάνουν πάρτι σε φρέσκα φύλλα και άνθη. Προληπτικοί ψεκασμοί με ξύδι αραιωμένο σε νερό βοηθούν. Στα φυτώρια θα βρείτε και τα λεγόμενα βιολογικά εντομοκτόνα  όπως το duxon ή το acaridoil αν κάποια από τις ορχιδέες σας προσβληθεί από έντομο. Aν και δεν σας το εύχομαι γιατί δύσκολα εξολοθρεύονται. 


Τέλος είτε μέσα είτε έξω, οι ορχιδέες μας θα πρέπει σταδιακά να προστατεύονται από την απευθείας έκθεση στο ήλιο. Για ένα μήνα ακόμη μπορείτε με ασφάλεια να τις αφήσετε να λιάζονται. Όμως εκεί γύρω στο Πάσχα μην παραλείπετε να τραβάτε τις κουρτίνες τις ώρες εκείνες που τις φλερτάρει στενά ο ήλιος. 
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Mπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μας και στο ηλεκτρονικό περιοδικό jenny.gr.

Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου