Σάββατο, Ιανουαρίου 21, 2017

Παράθυρο στο φως, ο ύπουλος εχθρός της ορχιδέας σας.

Με αφορμή τις πολλαπλές ζημίες που υπέστησαν φυτά λόγω κρύου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τοποθέτησή τους κοντά στο παράθυρο εγκυμονεί κινδύνους κυρίως όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες. Το χειμώνα είναι πολύ επικίνδυνο να έχουμε τις ορχιδέες μας πολύ κοντά στο παράθυρο. Δίπλα στα κουφώματα, ιδιαίτερα σε αυτά παλαιού τύπου, δημιουργούνται επικίνδυνα κρύα ρεύματα και γενικά η θερμοκρασία είναι πάντα πιο χαμηλή σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι. Στο βαθμό λοιπόν που αυτό είναι δυνατό, τοποθετούμε τα φυτά μας σε μια απόσταση τουλάχιστον 40-50 εκ. μακρυά από το παράθυρο, ειδικά σε περιόδου ψύχους. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείπετε να τραβάτε την κουρτίνα ειδικά τη νύχτα. Για ορχιδέες που αρέσκονται στο κρύο ίσως μια τέτοια θέση να μην αποτελέσει πρόβλημα όμως για τις υπόλοιπες και κυρίως για την γνωστή μας Phalaenopsis, o κίνδυνος εγκαυμάτων και βακτηριακών μολύνσεων είναι μεγάλος. Τα φύλλα κιτρινίζουν και εμφανίζονται μαύρα στίγματα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά λειτουργικό και μπορεί να έχει σαν συνέπεια την αναστολή της ανθοφορίας καθώς τα φυτό διοχετεύει την ενεργεία του στη θεραπεία. 

Ορχιδέες σε ιδανική απόσταση και θέση.

Το ίδιο ισχύει και για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Οι θερμοκρασίες κοντά στα παράθυρα είναι  αισθητά υψηλότερες συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέρη του σπιτιού και ο κίνδυνος αλλοιώσεων, υψηλός για κάθε ορχιδέα.  Κουρτίνα λοιπόν και πάλι κουρτίνα. Δεν χρειάζεται βέβαια να σας επισημάνω ότι βορινά και δυτικά παράθυρα είναι υψηλού κίνδυνου το χειμώνα και το καλοκαίρι αντίστοιχα. Όσο για τα ανοικτά, θα πρέπει να ανησυχείτε όλο το χρόνο γιατί εκτός από τους κλέφτες οι επικίνδυνοι επιδρομείς είναι πολλοί, αέρας  βροχή ανεπιθύμητα έντομα....

Οι ορατές συνέπειες του κρύου.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Advertisement

3 σχόλια :

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
    ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ//ΕΙΔΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΜΠΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΕΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλές λαμπες led από 4000-6000Κ

      Διαγραφή