Κυριακή, Νοεμβρίου 27, 2016

Περιμένοντας τον ανθοφόρο!

Δεν υπάρχει άνθρωπος που σε κάποια φάση της ζωής του να μην φιλοξένησε μια ορχιδέα. Δυστυχώς οι πλειοψηφία των φυτών αυτών βρέθηκε στα σκουπίδια από καθαρή άγνοια του παραλήπτη τους. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι μόλις απανθίσει, πάει τελείωσε. ΄Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι σε μια εβδομάδα θα ξαναβγάλει άνθη, απελπίζονται και στο τέλος την πετάνε. Τέλος δεν είναι λίγοι όσοι τις σάπιζαν από το πολύ πότισμα.
Η υπομονή όμως ανταμείβει όσους την έχουν και όποιοι από εμάς κράτησαν τα φυτά τους, πλησιάζει  η ώρα να χαρούμε τα άνθη τους. Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που οι νέοι ανθοφόροι κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους. Και εδώ αρχίζει το βάσανο, ρίζα βγάζει ή ανθοφόρο;

Λοιπόν υπάρχουν μερικά μυστικά για να λύσουμε το γρίφο.
  • Συνήθως οι νέες ρίζες προηγούνται του ανθοφόρου. 
  • Οι ανθοφόροι εμφανίζονται πάντα στη μασχάλη του δεύτερου φύλλου της ορχιδέας μετρώντας πάντα από επάνω προς τα κάτω (βλέπε φωτ.). Αν η ορχιδέας σας δεν έχει βγάλει καινούριο φύλλο τουλάχιστον από τη μια πλευρά, ανθοφόρο μην περιμένετε.
Εδώ βλέπετε τον ανθοφόρο ακριβώς μεταξύ δεύτερου και τρίτου φύλλου.
  • Ο ανθοφόρος σε αντίθεση με τη ρίζα είναι πιο μυτερός και πιο πλακουτσοτός κάποιες φορές. Μοιάζει με χεράκι που φορά γάντι χωρίς δάκτυλα. 

  • Η μύτη του ανθοφόρου πάντα κοιτά προς τα πάνω, προς το φως.  
Τώρα αν όλα αυτά σας έχουν μπερδέψει και πάλι δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε με σιγουριά τη ρίζα από αυτό που περιμένουν όλοι για περίπου έξι μήνες το επόμενο μυστικό λύνει για  πάντα το μυστήριο.
  • Το  χρώμα. Αν η ορχιδέα είναι φούξια, μοβ κτλ τότε ο ανθοφόρος της όπου και όποτε και με όποιο σχήμα και αν εμφανιστεί έχει ομοιόμορφο βαθύ κόκκινο χρώμα. Οι ρίζες αντίστοιχα μπορεί να έχουν χρώμα αλλά έχουν συνήθως πράσινη μυτούλα.
Από αριστερά βλέπετε τη κόκκινη ρίζα με την πράσινη μυτούλα και δεξιά τον ανθοφόρο με το ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα.  
Με τις άσπρες ή ανοιχτόχρωμες ορχιδέες τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Ο ανθοφόρος έχει ομοιόμορφο πράσινο χρώμα πολύ κοντά στο χρώμα του φύλλου κάτω από το οποίο εμφανίζεται ενώ οι ρίζες είναι ανοιχτές πράσινες και έχουν πιο λευκή τη μυτούλα τους.


Ανθοφόρος

Ρίζα
Ρίζα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου