Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2016

FAQ...Μπορώ να μεταφυτεύσω μια ανθισμένη ορχιδέα;

Η μεταφύτευση ενός νέου φυτού είναι κάτι που  πολλές φορές επιβάλλεται και η παρατήρηση αυτή δεν αφορά μόνο τις ορχιδέες μας. Ιδανικά μετά το τέλος της ανθοφορίας η μεταφύτευση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για καινούριο φυτό. Ειδικά τώρα τις γιορτές, που οι ορχιδέες πάνε και έρχονται, είναι πολύ πιθανόν ένα νέο φυτό να φτάσει στα χέρια μας σε σάπιο υπόστρωμα και ανύπαρκτες ρίζες. Η ακόμη χειρότερα, σε συσκευασία δώρου μέσα σε βάζο χωρίς τρύπες αποστράγγισης. Στην περίπτωση αυτή η μεταφύτευση είναι must!

Συνήθως το διάφανο της γλάστρας, σας επιτρέπει να εκτιμήσετε την κατάσταση και να πάρετε την τύχη της ορχιδέας σας στα χέρια σας. Αν δεν έχετε οπτική επαφή με τις ρίζες αναζητήστε τα συμπτώματα. Το φυτό έχει κίτρινο ή και πλαδαρό αφυδατωμένο φύλλωμα, το υπόστρωμα έχει δυσάρεστη μυρωδιά (μούχλας ή σαπίλας) και κυκλοφορούν παντού μικρά μυγάκια.

Προσωπικά έχω μεταφυτεύσει δύο ανθισμένα φυτά και δεν χάθηκε ούτε ένα άνθος. Το ένα από τα δύο μάλιστα πήρε τα επάνω του. Επειδή η προτεραιότητά σας  πάντα θα πρέπει να είναι η μελλοντική βιωσιμότητα του φυτού και όχι τα άνθη του τολμήστε.

Η διαδικασία καρέ καρέ!


Φλοιός πιο σάπιος δεν υπάρχει!





Μετά το καθάρισμα από τα υπολείμματα του σάπιου φλοιού.


Έτοιμη για μεταφύτευση!





Μην ξεχνάτε τις τρύπες στα γλαστράκια σας για καλύτερο αερισμό!







Έτοιμη!!!

Το "μοντέλο" μου, η Phalaenopsis Koada Twinkle,  άρχισε να απανθίζει δύο μήνες μετά τη μεταφύτευση ενώ έχει βγάλει νέα φύλλα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου