Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2016

Καλοκαίρι, εποχή για νερό και φαγητό!

Το καλοκαιράκι η ορχιδέα Phalaenopsis βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης. Ο Αύγουστος θα βρει το φυτό σας με ελάχιστα έως και κανένα άνθη. Αν δεν έχετε ήδη κόψει τον μαραμένο ανθοφόρο βλαστό (δείτε εδώ το σχετικό video), ήρθε η ώρα να το κάνετε, καθώς  οι πιθανότητες να δείτε καινούρια άνθη είναι μηδαμινές. Την περίοδο αυτή  κάθε ορχιδέα έχει ανάγκη από σκιερά και δροσερά μέρη, λίπανση, τακτικό πότισμα και καθημερινούς ψεκασμούς κατά προτίμηση με αποσταγμένο νερό καθώς της βρύσης αυτή την εποχή περιέχει χημικά σε μεγάλες δόσεις. 

Στα φυτώρια θα βρείτε λιπάσματα ειδικά για ορχιδέες. Αποφεύγετε προϊόντα που συνιστούν χρήση μια φορά τον μήνα, είναι πολύ ισχυρά και μπορεί να κάψετε το φυτό σας. Ένα από τα προϊόντα λίπανσης που έχει τις καλύτερες κριτικές στην αγορά είναι η σειρά Orchid Focus Bloom και Orchid Focus Grow. Το Grow το χρησιμοποιείτε κατά την περίοδο ανάπτυξης και το Bloom κατά την περίοδο ανθοφορίας. Πρόκειται για λιπάσματα με πολύ ελαφριά σύνθεση που δεν βλάπτουν τα φυτά μας ακόμη και σε περίοδο ζέστης. 


Αν έχετε περισσότερα από ένα γένη ορχιδοειδών το COMPO για ορχιδέες είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς είναι λίγο πιο δυνατό από το Orchid Focus.


Τώρα αν προτιμάτε πιο απλές και εύκολες λύσεις λίπανσης υπάρχει και η επιλογή του Orchid Myst, όπου απλά ψεκάζετε τακτικά το φυτό σας (φύλλα και ριζικό σύστημα) σύμφωνα με τις οδηγίες. Το λίπασμα αυτό είναι πολύ βολικό αν έχετε μια με δύο Phalaenopsis, ορχιδέες με keikis ή ορχιδέες με αδύναμο ρυζικό σύστημα που απαιτούν συχνή διαφυλλική λίπανση. Δεν είναι κατάλληλο όμως για ορχιδέες όπως οι Vanda ή οι Cymbidium καθώς απαιτεί συχνούς ψεκασμούς γεγονός που το κάνει οικονομικά ασύμφορο για μεγάλες σε μέγεθος και πολλές σε αριθμό ορχιδέες. 
  • Tip: Ψεκάζετε ιδιαίτερα τα φύλλα κατά τις βραδινές ώρες, καθώς η Phalaenopsis είναι βραδινός τύπος και "τρώει" τη νύχτα. Για τις ρίζες δεν υπάρχει κανόνας. 
Αν δεν βρείτε τα λιπάσματα στο κοντινό σας φυτώριο, μια καλή ιδέα είναι τα παραγγείλετε από το διαδίκτυο. 

Σημείωση: Η συγκεκριμένη, όπως και οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση που αναφέρεται σε προμηθευτές ή προϊόντα δεν έχει διαφημιστικό χαρακτήρα. Είναι προϊόν προσωπικής εμπειρίας και εκτίμησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου